Φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα υπερκέρδη - 140 δισ. στη στήριξη των καταναλωτών - Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα υπερκέρδη - 140 δισ. στη στήριξη των καταναλωτών - Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες
Αναλυτικά, η πρόταση για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες και στήριξη ΜμΕ. Τι είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης.

Τελευταία Ενημέρωση 12:55

Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες καθώς και για σχήμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης που απηύθυνε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στις προτάσεις περιέλαβε τη θέση της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να αποσυνδεθούν οι τιμές του αερίου από αυτές του ρεύματος.

Συγκεκριμένα είπε, «πρέπει να σταματήσουμε την κυριαρχική επιρροή του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Προς τον σκοπό αυτόν θα προχωρήσουμε σε σφαιρική και σε βάθος αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

«Πέραν της άμεσης κρίσης, οφείλουμε να σκεφτούμε το μέλλον. Η σημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι πλέον δίκαιη για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε χαμηλό κόστος. Κατά συνέπεια, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την κυρίαρχη επήρεια του φυσικού αερίου», είπε.

Αναφερομένη στο έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια, είπε πως 140 δισ. από τα υπερκέρδη θα πάνε στη στήριξη των καταναλωτών.

«Όλα αυτά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης και προσωρινά μέτρα που επεξεργαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεών μας για ανώτατα όρια τιμών.
Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα επεξεργαστούμε δέσμη μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη την ειδική φύση της σχέσης μας με τους προμηθευτές».

Επίσης, αναφέρθηκε στον δείκτη αναφοράς TTF, ο οποίος δεν έχει προσαρμοστεί και γι' αυτό η Επιτροπή θα εργαστεί για την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνέλθουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου για να αποφανθούν επί του έκτακτου σχεδίου που προτείνει η Κομισιόν, ορισμένα μέτρα του οποίου ήδη διχάζουν τους 27 που βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές ενεργειακές πραγματικότητες.

Υδρογόνο και πρώτες ύλες

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας επενδύσεων αφιερωμένης στην ανάπτυξη του υδρογόνου, με την ικανότητα επένδυσης 3 δισ. ευρώ, για την οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς αυτής της αγοράς που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. «Πρέπει να περάσουμε από την λιανική στην χονδρική αγορά (...) θέλουμε θα παραγάγουμε δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως μέχρι το 2030».

Δεσμεύθηκε επίσης για την συγκρότηση «στρατηγικών αποθεμάτων» για την αποφυγή της διακοπής της τροφοδοσίας σε ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες για την βιομηχανία, κυρίως σε σπάνιες γαίες και λίθιο, η παγκόσμια προσφορά των οποίων ελέγχεται από την Κίνα.

Δημοσιονομικοί κανόνες

«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες βασικές αρχές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που θα μπορούν να τους ακολουθούν όλοι.

Έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για στρατηγικές επενδύσεις και να δοθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές η εμπιστοσύνη που χρειάζονται. Ας χαράξουμε για άλλη μία φορά μια κοινή πορεία προς τα εμπρός. Με μεγαλύτερη ελευθερία επενδύσεων. Και περισσότερο έλεγχο της προόδου. Μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από τα κράτη μέλη. Και καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες. Ας ανακαλύψουμε εκ νέου το πνεύμα του Μάαστριχτ — η σταθερότητα και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν».

Μικρομεσαίες

«Θα προτείνουμε μια δέσμη μέτρων αρωγής για τις ΜΜΕ. Θα περιλαμβάνει πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη — το οποίο φέρει την ονομασία «BEFIT». Αυτό θα διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ένωση. Μείωση της γραφειοκρατίας σημαίνει καλύτερη πρόσβαση στον δυναμισμό μιας ηπειρωτικής αγοράς. Και θα αναθεωρήσουμε την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, διότι απλά δεν είναι δίκαιο 1 στις 4 πτωχεύσεις να οφείλεται σε μη εμπρόθεσμη εξόφληση τιμολογίων. Για εκατομμύρια οικογενειακές επιχειρήσεις αυτό θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας στις τρικυμίες».

«Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ακόμα μία πρόκληση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο αριθμός των ανέργων είναι πιο χαμηλός από ποτέ. Αυτό είναι εξαιρετικό! Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο αριθμός των κενών θέσεων απασχόλησης έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Είτε πρόκειται για οδηγούς φορτηγών, είτε για σερβιτόρους ή προσωπικό αεροδρομίου· είτε για νοσηλευτές, μηχανικούς ή τεχνικούς πληροφορικής· από τον ανειδίκευτο εργάτη ως τον απόφοιτο πανεπιστημίου, η Ευρώπη τους χρειάζεται όλους και όλες. Συνεπώς, οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Προς τον σκοπό αυτόν επιδιώκουμε να συνεργαστούμε στενά με τις επιχειρήσεις. Διότι εκείνες ξέρουν καλύτερα ποιες ειδικότητες χρειάζονται σήμερα και ποιες θα χρειαστούν αύριο. Και θα πρέπει να ταιριάξουμε τις ανάγκες αυτές με τους στόχους και τις επιθυμίες που έχουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη όσοι και όσες αναζητούν εργασία. Εκτός αυτού, θέλουμε να προσελκύσουμε στοχευμένα ειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό, το οποίο θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίζονται ευκολότερα και ταχύτερα τα προσόντα τους στην Ευρώπη. Διότι η Ευρώπη χρειάζεται να γίνει πιο ελκυστική για όσους και όσες έχουν κάτι να προσφέρουν. Για τον λόγο αυτόν, προτείνω να ανακηρύξουμε το 2023 σε ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης και ιδίως αναβάθμισης των δεξιοτήτων».

Ο Πούτιν θα αποτύχει

«Ο Πούτιν θα αποτύχει, η Ευρώπη και οι αξίες μας θα επικρατήσουν», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, με κίτρινο σακάκι και μπλε μπλούζα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο «βάναυσο» πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν είναι απλώς ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του κοινού μας μέλλοντος και μια αντιπαράθεση μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

«Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα. Το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Η τόλμη έχει ένα πρόσωπο: των ανδρών και γυναικών που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκκληση για «χειμώνα αλληλεγγύης»

Κομισιόν: Πώς θα φορολογηθούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων – Υποχρεωτικό «ψαλίδι» 5% στο ρεύμα τις ώρες αιχμής

Προς απαγόρευση στην αγορά της ΕΕ τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider