Σήμερα η παρέμβαση της Κομισιόν για την αγορά ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η παρέμβαση της Κομισιόν για την αγορά ενέργειας
Η Κομισιόν θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μία σειρά από εθνικά μέτρα στο πλαίσιο μιας συνολικής αντίδρασης για το σύνολο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Την είσπραξη των έκτακτων κερδών από τις εταιρείες ενέργειας, αλλά και την επιβολή περικοπών στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, παρουσιάζοντας το πακέτο μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την προστασία από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 10 το πρωί.

Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτούν τις προτάσεις και να συμφωνήσουν οριστικά. Με το επίμαχο σημείο για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου να είναι εκτός τραπεζιού -τουλάχιστον, προς το παρόν- διπλωμάτες από ορισμένα κράτη είναι αισιόδοξοι ότι οι τελικές συμφωνίες μπορούν να συναφθούν στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο των μέτρων προβλέπει πλαφόν στα έσοδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εταιρίες ΑΠΕ και πυρηνικά εργοστάσια ύψους 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ώστε οι κυβερνήσεις, να συγκεντρώσουν χρήματα για τις δαπάνες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.

Επίσης, το προσχέδιο περιλαμβάνει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, τουλάχιστον 33%.

Το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει πριν τη δημοσίευσή του, όπως αναφέρει το Reuters, θα περιλαμβάνει επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο για τις χώρες να μειώσουν κατά 5% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του 10% των ωρών με τη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μήνα, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης καυσίμων κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ναι» της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρόταση για έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στα διυλιστήρια

Ρεύμα: Λάθος αναγραφή των χρεώσεων στους λογαριασμούς ορισμένων προμηθευτών

Πλαστικά απόβλητα: Ένα στοίχημα δισεκατομμυρίων με φόντο την πράσινη ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider