ΕΕ: Στο «τραπέζι» των υπ. Ενέργειας η πρόταση Κομισιόν για την ενέργεια στις 30 Σεπτεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Στο «τραπέζι» των υπ. Ενέργειας η πρόταση Κομισιόν για την ενέργεια στις 30 Σεπτεμβρίου
H Κομισιόν πρόκειται να προτείνει σχέδια για μείωση της ζήτησης ενέργειας και αναδιανομή μέρους των κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου για να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Σικέλα με καταχώρισή του στο Twitter. «Μόλις συγκάλεσα άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο για την Ενέργεια για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

Η πρόταση της Κομισιόν

Σημειώνεται πως, όπως σημείωναν χθεσινά δημοσιεύματα, η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει σχέδια για μείωση της ζήτησης ενέργειας και αναδιανομή μέρους των κερδών των ενεργειακών εταιρειών για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τον αντίκτυπο της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει την επιβολή μιας «εξαιρετικής και προσωρινής» εισφορά στις εταιρείες πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων με βάση το φορολογητέο πλεόνασμα κερδών της χρήσης 2022, αλλά και πρόταση για ανώτατο όριο στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας από εναλλακτικές πηγές από το φυσικό αέριο μέσω ενός πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, λιγνίτη ή πυρηνική ενέργεια.

Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου πρότασης είναι δύο στόχοι για μείωση της ζήτησης ενέργειας: ένας στόχος μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και ένας υποχρεωτικός στόχος για μείωση της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Έρχεται πρόταση Κομισιόν για μείωση ζήτησης ενέργειας και «χέρι» στα υπερκέρδη των εταιρειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider