Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας και οι 2+2 μηχανισμοί παρακολούθησης που έρχονται

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας και οι 2+2 μηχανισμοί παρακολούθησης που έρχονται
Η χώρα ετοιμάζεται για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Τα δύο επόμενα βήματα για την επενδυτική βαθμίδα και το πακέτο δόσεων. Η διπλή «τακτική» μεταπρογραμματική παρακολούθηση. Οι νέες απατήσεις της ΕΚΤ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η χώρα ετοιμάζεται για τη στιγμή που περίμενε από το 2018, όταν ξεκίνησε η Ενισχυμένη Εποπτεία ή ακόμη και από το 2010, όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια. Για την επιστροφή στην «κανονικότητα».

Η ημέρα εξόδου έχει ήδη ορισθεί για την 21η Αυγούστου. Αυτό που εκκρεμεί μετά τη σχετική έγκριση του Eurogroup η οποία συνοδεύτηκε από καθαρά εύσημα για την προώθηση των προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων, είναι η απόφαση που θα πρέπει να λάβει η Επιτροπή (μη παράταση της Εποπτείας για άλλο ένα 6μηνο). Ουσιαστικά προαναγγέλλεται ήδη η ολοκλήρωση της Εποπτείας στις 20 Αυγούστου μέσα από τη σχετική επιστολή η οποία είναι ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και υπογράφεται από τον αντιπροέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Βεβαίως, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, πλέον η «κανονικότητα» για όλα τα κράτη της ΕΕ είναι μία διαφορετική υπόθεση. Οι πληγές της πανδημίας αντιμετωπίσθηκαν με μέτρα που διόγκωσαν το χρέος και τώρα, οι νέες κρίσεις, προκαλούν άλλου είδους τριγμούς που αντιμετωπίζονται προς το παρόν με «κλείσιμο» της κάνουλας των μέτρων στήριξης ως απάντηση στην ακρίβεια. Εξηγούν πως για την Ελλάδα η χρονική συγκυρία «είναι μία άτυχη συγκυρία» καθώς η ορμή των τελευταίων ετών ανακόπτεται από διαδοχικές κρίσεις και οι όροι παρακολούθησης αλλάζουν, για όλα τα κράτη...

Τα 2 επόμενα βήματα

Παρ όλα αυτά η «έξοδος» έρχεται και θα εντάσσει την Ελλάδα στην παρακολούθηση που θα έχουν όλα τα κράτη, βοηθώντας, έτσι, και το στόχο επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα.

Η Ελλάδα, πέρα από αυτόν το στόχο θα έχει και μία επιπλέον υποχρέωση έως τον Δεκέμβριο. Εκκρεμεί από τον 2ο εξάμηνο του 2019 ένα πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (περιλαμβάνει κέρδη ομολόγων και τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του πρώτου δανείου) και θα συνδεθεί με την 1η αξιολόγηση στο νέο καθεστώς με στόχο να έρθει το Δεκέμβριο συνδεδεμένο με 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την Εποπτεία και περιλαμβάνουν το προσχέδιο προϋπολογισμού (με την επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023), αλλά και σειρά μεταρρυθμίσεων στις οποίες οι θεσμοί δίδουν ειδική σημασία.

Η διπλή «τακτική» μεταπρογραμματική παρακολούθηση

Από την 21η Αυγούστου η Ελλάδα θα ενταχθεί στην υποχρέωση για παρακολούθηση που ισχύει τώρα - ούτως ή άλλως- για τα κράτη που είχαν βγει από μνημόνιο (της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας). Η Post Programme Surveillance (μεταπρογραμματική παρακολούθηση) θα γίνεται κάθε 6 μήνες (η πρώτη το Νοέμβριο), ακολουθώντας τα σχέδια Προϋπολογισμού των κρατών. Η εν λόγω παρακολούθηση θα γίνεται για χρόνια. Διατηρείται έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει ένα κράτος...

Θα υπάρχει και μία 2η εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξάγει ως δανειστής ο ESM. Ο λόγος για τη διαδικασία Early Warning (επίσης ισχύει σε όλα τα κράτη που δανείστηκαν) η οποία δεν δημοσιοποιείται, αλλά καταγράφει ανά 3μηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των κρατών-μελών. Ο άλλος «δανειστής», το ΔΝΤ θα συνεχίσει μεν τις εκθέσεις του, αλλά η πρόωρη εξόφληση του δανείου προκαλεί επιστροφή στην «κανονικότητα».

Η ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η καλή εικόνα της Ελλάδας σε αυτές τις αξιολογήσεις έχει πλέον σημασία και για το νέο «υπερόπλο» της ΕΚΤ. Θέτει ανάλογα κριτήρια στα κράτη που ναι μεν φωτογραφίζουν, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, την Ιταλία, αλλά καθώς ουσιαστικά ζητούν να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τα κράτη στα συμφωνηθέντα, κάνουν ακόμη πιο σημαντική μία θετική αξιολόγηση.

Αλλά και η προσπάθεια για την επόμενη «δόση» από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες συνδέεται με ορόσημα και στόχους. Το πόρισμα δεν θα φέρει μόνο λεφτά, και μάλιστα έως 4 πακέτα έως το επόμενο καλοκαίρι, αλλά θα είναι και μία ακόμη απόδειξη πως το μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίζεται όπως έχουν κάνει σαφές οι θεσμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως εξόδου από την «εποπτεία» τη Δευτέρα - Κλειδώνουν οι όροι της δόσης του Δεκεμβρίου

Τα τρία πορίσματα της ΕΕ που διαμορφώνουν τον οδικό χάρτη για τα 1,5 δισ., την «έξοδο» και τα μέτρα στήριξης

Η Επιστολή Σταϊκούρα προς Τζεντιλόνι ανοίγει την συζήτηση περί «εξόδου» - Τα ορόσημα έως τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider