Έρχεται διπλό πακέτο πορισμάτων μεταπρογραμματικής και ενισχυμένης εποπτείας – Στόχος το πακέτο δόσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται διπλό πακέτο πορισμάτων μεταπρογραμματικής και ενισχυμένης εποπτείας – Στόχος το πακέτο δόσεων
Η εκκρεμής δόση και το πόρισμα προς τα εθνικά κοινοβούλια. Η «κάθοδος» του Οκτωβρίου και η ανάγκη για ομαλή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων με το βλέμμα στις αγορές. Η προετοιμασία και τα προαπαιτούμενα που έχουν ειδική σημασία.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει -ούτως ή άλλως- τις δεσμεύσεις της που συνδέονται με τις «ουρές» της ενισχυμένης εποπτείας από την οποία πριν από λίγες μέρες βγήκε οριστικά. Γιατί μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης από τη ΔΕΘ, έρχεται η ώρα της αξιολόγησης και μάλιστα αυτή τη φορά θα συνοδεύεται από ένα διπλό πόρισμα που θα αφορά στο μέλλον αλλά και... στο παρελθόν.

Όπως έγραφε το insider, τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να ξεδιπλωθεί σε δύο στάδια (τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής), η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα για την 1η μεταπρογραμματική αξιολόγηση. Ο λόγος για την αξιολόγηση που θα λαμβάνει χώρα 2 φορές το χρόνο και θα είναι ανάλογη με αυτή των υπολοίπων κρατών που πέρασαν από μνημόνια. Με ορόσημο το πόρισμα που θα εκδοθεί από την Κομισιόν το Νοέμβριο. Έχει σημασία και για τις αγορές και τον στόχο της επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά και για τους νέους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα πόρισμα που δεν θα συνδέεται πλέον με «δόσεις».

Η εκκρεμής δόση και το πόρισμα προς τα εθνικά κοινοβούλια

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και μία εκκρεμότητα από το παρελθόν της ενισχυμένης εποπτείας. Ο λόγος για τη δόση η οποία δεν ήρθε το 1ο εξάμηνο του 2019 και μεταφέρθηκε για τον Δεκέμβριο.

Τώρα που τελείωσε το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το πώς θα γίνει η αξιολόγηση των 22 εκκρεμών προαπαιτούμενων που πρέπει να γίνουν για να λάβει η κυβέρνηση το εν λόγω πακέτο, συνδέεται χρονικά με την μεταπρογραμματική εποπτεία αλλά όχι επί της ουσίας. Κοινοτικές πηγές θυμίζουν ότι, καθώς αυτή η διαδικασία αποδέσμευσης των παρεμβάσεων στο χρέος ξεκίνα με πόρισμα που οδεύει στο Eurogroup και ακολούθως πηγαίνει στα κράτη-μέλη (στα οποία προβλέπονται σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες π.χ. Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Φιλανδία) για να καταλήξει στον ESM, πρέπει να υπάρχει ένα σχετικό έγγραφο που να αφορά στο εν λόγω θέμα.

Έτσι, μοιραία, δρομολογούνται 2 πορίσματα εκ των οποίων το δεύτερο θα εξειδικεύει και θα αποτιμά τα 22 προαπαιτούμενα που έχουν φλέγοντα θέματα την πλήρη εκκαθάριση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (με το αρμόδιο υπουργείο όλο το τελευταίο διάστημα να διεξάγει ένα ράλι για την ταχεία απονομή των συντάξεων), αλλά και διάφορα άλλα θέματα για τις τράπεζες, τη κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες αλλά και την πρωτοβάθμια υγεία.

Για να είναι πιο ομαλή η διαδικασία το ένα σενάριο είναι να μην υπάρχουν δύο πορίσματα αλλά ένα πόρισμα στο οποίο θα υπάρχει ένα παράρτημα. Μέσα σε αυτό θα υπάρχει η λίστα για την πορεία των δεσμεύσεων που συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία .Αμφότερα θα δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο μαζί με το υπόλοιπο πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ότι ουρές επιπλέον των 22 αυτών παρεμβάσεων υπάρχουν, ούτως ή άλλως ενσωματώνονται στην μεταπρογραμματική εποπτεία με την οποία θα παρακολουθείται η Ελλάδα - όπως και τα υπόλοιπα κράτη που πέρασαν από μνημόνια – για πολλά χρόνια: έως ότου αποπληρώσουν το 75% των δανείων που έχουν λάβει από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταχύτερη ανάπτυξη και πληθωρισμός βοηθούν τη μείωση του χρέους – Πιο κοντά ο στόχος του 160% του ΑΕΠ

Οι επιστολές Σταϊκούρα και Κομισιόν για το τέλος της εποπτείας – Καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Eurogroup: Συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010 – «Ναι» σε έξοδο και πακέτο δόσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider