Γερμανία: Σε ανοδική τροχιά και πάλι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σε ανοδική τροχιά και πάλι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, από 7,5% τον Ιούλιο.

Επιτάχυνση κατέγραψε ξανά ο γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο, έχοντας υποχωρήσει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, σε ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές επιμένουν εν μέσω της κρίσης κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, από 7,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 7,9%.

Σε εναρμονισμένο επίπεδο, τον Αύγουστο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% με βάση τα εθνικά πρότυπα και 0,4% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 35,6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έπειτα από αύξηση 35,7% τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης πάνω από το μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση 16,6% σε ετήσια βάση.

Χωρίς τις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα ήταν 4,7%. Εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Αύγουστο.

«Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι οι αυξήσεις των τιμών για τα ενεργειακά προϊόντα και τα τρόφιμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Destatis, Γκέοργκ Τιέλ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο μέτρα του πακέτου ελάφρυνσης είχαν ελαφρά καθοδική επίδραση στο συνολικό ποσοστό πληθωρισμού ειδικά από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Αυτά ήταν το εισιτήριο των 9 ευρώ στις συγκοινωνίες και μια έκπτωση στα καύσιμα. Τα μέτρα αυτά μείωσαν σημαντικά την ετήσια αύξηση των τιμών των μεταφορών, η οποία ήταν 8,3% τον Ιούνιο, 5,4% τον Ιούλιο και 3,7% τον Αύγουστο. Πριν από την εισαγωγή αυτών των μέτρων, η αύξηση ήταν 16,3% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 η ανεργία

JPMorgan: «Βλέπει» ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, όχι ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider