Σύνοδος υπ. Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος υπ. Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες εν μέσω της εκτόξευσης των λογαριασμών ενέργειας και τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν να εξουσιοδότησαν την Κομισιόν να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο ρωσικό αέριο.

Παράλληλα, ου υπουργοί Ενέργειας των «27» ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκπόνηση ενός προσχεδίου με προτάσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Ζ. Σικέλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει να υπάρξει νέα έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, πριν το τέλος του μήνα.

Ακόμα, οι υπουργοί Ενέργειας ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει μέτρα για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, είτε αυτό θα αφορά στις ρωσικές εισαγωγές καυσίμου, είτε συνολικά στις τιμές στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές – μεταξύ των οποίων και στον ολλανδικό κόμβο διαπραγμάτευσης (TTF) είχε απομακρυνθεί. Κι αυτό γιατί καμία από τις δύο παραπάνω εκδοχές δεν εξασφαλίζει την πλήρη ομοφωνία των κρατών-μελών, η οποία είναι απαραίτητη.

Όσον αφορά το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, το οποίο εισηγείται η Κομισιόν, ήδη έχουν εκφραστεί δημόσια αντιρρήσεις αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως ένα τέτοιο μέτρο θα «ενεργοποιούσε» την πλήρη διακοπή από τη Μόσχα των εξαγωγών σε όλα τα κράτη-μέλη. Μία τέτοια εξέλιξη θα επέφερε προβλήματα επάρκειας τροφοδοσίας σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», ενώ παράλληλα θα εκτίνασσε τις τιμές του καυσίμου.

Σίμπσον: Κάποιοι υπουργοί ζήτησαν πλαφόν συνολικά στην αγορά

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εργασίας μας σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών, σημειώνοντας πως οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%.

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για μια πρωτοφανή κατάσταση», πρόσθεσε η Επίτροπος, ενώ υπογράμμισε πως η κατανάλωση πρέπει να μειωθεί « με έξυπνο τρόπο».

Παράλληλα, η Σίμπσον παραδέχτηκε ότι κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Αν επιβληθεί πλαφόν στο LNG ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, είπε, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο να μπορούμε να προμηθευτούμε ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας.

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις με τις χώρες που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θύμισε δε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει συνολικά της ροές ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Έκτακτα και στοχευμένα μέτρα στήριξης σε συντονισμό με την ΕΚΤ αποφάσισαν οι ΥΠΟΙΚ

Κρεμλίνο: Ένα πλαφόν στις τιμές της ενέργειας θα ήταν καταστροφή για τη Δύση

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Συναίνεση σε παρεμβάσεις στο ρεύμα – Απομακρύνεται το πλαφόν στο αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider