Repsol: Πουλά το 25% μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου για 4,8 δισ. δολ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Repsol: Πουλά το 25% μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου για 4,8 δισ. δολ.
Repsol
Η Repsol ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που ανακοίνωσε μια στρατηγική ώθηση στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Η Repsol πουλά το 25% της μονάδας εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο αμερικανικό fund EIG έναντι 4,8 δισ. δολ.

Ο ισπανικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου προχωρά στη δεύτερη συμφωνία αποεπένδυσης μέσα σε λίγους μήνες, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει έργα χαμηλών εκπομπών αλλά και να μειώσει το κόστος κεφαλαίου της, σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, η πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου με έδρα τη Μαδρίτη, αντιτίθεται στο σκεπτικό άλλων μεγάλων εταιρειών του κλάδου, που προς το παρόν δεν ενδίδουν στις πιέσεις να ξεπουλήσουν τμήματα των παραδοσιακών τους επιχειρήσεων.

Από τα έσοδα, η Repsol θα προωθήσει τον στρατηγικό της στόχο για επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα αντιπροσωπεύουν το 45% του απασχολούμενου κεφαλαίου έως το 2030.

Η συμφωνία διαμορφώνεται τη συνολική αξία της μονάδας στα 19 δισ. δολ. μαζί με το χρέος της εταιρίας (μετοχές 3,4 δισ. και καθαρό χρέος 1,4 δισ. -μεταξύ άλλων) και ενδεχομένως να οδηγήσει στην εισαγωγή των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2026.

Η συναλλαγή έρχεται αφότου η ισπανική εταιρεία συμφώνησε τον Ιούνιο να πουλήσει το 25% της μονάδας καθαρής ενέργειας σε μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε από την Energy Infrastructure Partners AG και τη γαλλική Credit Agricole SA για 905 εκατομμύρια ευρώ. Έχει πουλήσει, επίσης, μερίδια σε μεμονωμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα τέλη του 2019, η Repsol υποβάθμισε την αξία των πετρελαϊκών της περιουσιακών στοιχείων κατά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Φωτογραφία: AΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από Deutsche Bank: «Αναπόφευκτη η ύφεση στη Γερμανία»

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την επιλογή Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση των εν εξελίξει έργων της ΕΡΓΟΣΕ

ΕΡΓΟΣΕ: Προχωρά η επιλογή Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση εν εξελίξει έργων και την ωρίμανση νέων

gazzetta
gazzetta reader insider insider