Ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% το 2ο τρίμηνο - Υψηλότερη στο 8% τελικά η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% το 2ο τρίμηνο - Υψηλότερη στο 8% τελικά η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο
Από τις πιο υψηλές επιδόσεις στην ΕΕ. Στήριξη κυρίως από τον τουρισμό και από την κατανάλωση. Αναθεωρήθηκαν κατά 1% προς τα πάνω τα στοιχεία 1ου τριμήνου. Ανοίγει ο δρόμος για πιο πολλά μέτρα στήριξης. Πιο εύκολη η αποκλιμάκωση του χρέους.

Την εντυπωσιακή άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, με στήριξη κυρίως από τον τουρισμό και από την κατανάλωση. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μάλιστα και αναθεώρηση προς τα «πάνω» στα στοιχεία του 1ου τριμήνου. Πλέον καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 8%, ενώ αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο πως το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 7%.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, παρά την ενεργειακή κρίση. Δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για παραπάνω μέτρα στήριξης, αλλά και βοηθώντας (μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό) σε ταχύτερη αποκλιμάκωση του δείκτη χρέους ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ (το οποίο αυξήθηκε κατά 16,7% το δεύτερο τρίμηνο συμπεριλαμβανομένου του αποπληθωριστή ΑΕΠ).

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει, με τη συνδρομή του τουρισμού, των εξαγωγών αλλά και του επενδυτικού της σχεδίου, ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πολύ άνω του 4% φέτος, από αύξηση 3,1% που είναι η πρόβλεψη για το 2022 στο Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Απριλίου.

Τα στοιχεία της ΕΕ

Τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως τη άνοδος του ΑΕΠ της Ελλάδος το δεύτερο τρίμηνο ήταν από τις πιο υψηλές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat που έχουν δημοσιευθεί εδώ και καιρό, η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 4% το δεύτερο τρίμηνο σε δωδεκάμηνη βάση. Με την Σλοβενία να επιτυγχάνει ρυθμό ανόδου του 8,3%, αλλά και τη Γερμανία μόνο 1,5%.

Ένας άλλος παράγοντας δυσκολίας από το 2ο τρίμηνο είναι ο εξής: τελείωσε η επίπτωση βάσης (base effect). Η ταχεία ανάκαμψη των προηγούμενων τριμήνων (το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15% το δεύτερο τρίμηνο του 2021) κάνει από εδώ και πέρα την καταγραφή νέας ισχυρής ανόδου πιο δύσκολη, αλλά και την επίδοση της Ελλάδας πιο υψηλής σημασίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Αναλυτικά, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε πως με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 2ο τρίμηνο του 2022 σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022. Σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο 2021.

Η αναθεώρηση του 1ου τριμήνου σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι απόρροια «κυρίως της ενσωμάτωσης επικαιροποιημένων στοιχείων που αφορούν στην απολογιστική καταγραφή των κρατικών επιδοτήσεων για την ενέργεια, τα οποία κατέστησαν διαθέσιμα από τις πηγές τον Ιούλιο 2022 ενώ δεν ήταν διαθέσιμα κατά τον χρόνο κατάρτισης των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών για το 1ο τρίμηνο 2022 στο οποίο και αφορούν». Επισημαίνεται επίσης πως τα στοιχεία του 2ου τριμήνου «αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2022 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)».

Η άνοδος κατά 7,7% προέρχεται από τις εξής ετήσιες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.

* Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.

* Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider