Ασπίδα προστασίας από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ – Στόχος άνοδος ΑΕΠ πάνω από 4%

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασπίδα προστασίας από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ – Στόχος άνοδος ΑΕΠ πάνω από 4%
Το Ταμείο Ανάκαμψης από επενδυτικό πρόγραμμα για την τόνωση της ανάπτυξης γίνεται εργαλείο ανάσχεσης του κινδύνου επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση. Στήριξη και από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που ενεργοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς τους επόμενους μήνες. Περίπου 14 δισ. ευρώ κονδυλίων στην αγορά έως το τέλος του 2023.

Η διατήρηση του καλού κλίματος και η ανάσχεση των πιέσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και υπολογίζεται πως θα κοστίσουν φέτος 3% του ΑΕΠ σε όρους ανάπτυξης, δεν συνδέεται μόνο με το σχέδιο διατήρησης των μέτρων στήριξης και τον οδικό χάρτη των ελαφρύνσεων, αλλά και με την έμφαση στο επενδυτικό πεδίο. Το οικονομικό επιτελείο αναδεικνύει τις καλές επιδόσεις σε ξένες επενδύσεις με την μέχρι στιγμής επίδοση για φέτος να έχει ξεπεράσει το 80% των ροών του 2021, όπως αναφέρει κατ' επανάληψη ο υπουργός Oικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρώντας να υπάρχουν το επόμενο διάστημα διαδοχικές ειδήσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες συνδεδεμένες και με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό που όμως εκτιμάται πως θα είναι καθοριστικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες είναι η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η χρονική συγκυρία «ωρίμανσης» του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ τώρα που μαίνεται η νέα κρίση δίδει μία επιπλέον ευκαιρία στήριξης. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν πως στον επόμενο ενάμιση χρόνο μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να πέσουν στην οικονομία 6,4 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και ακόμη 7,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε σχετική Ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από εργαλείο ανάπτυξης μετατρέπεται σε εργαλείο θωράκισης της οικονομίας από την ύφεση. Εξήγησε πως αν δεν υπήρχε η νέα αυτή κρίση η ελληνική οικονομία μπορεί να έτρεχε με ρυθμό άνω του 7%, ενώ τώρα εκτιμάται (και από την ΕΕ) ότι ρυθμός άνω του 4% είναι εφικτός (αντί για 3,1% εκτίμησης στο Μεσοπρόθεσμο). Σε αυτό τον στόχο, που θα βοηθήσει και στα σχέδια για διατήρηση του πακέτου των μέτρων στήριξης αλλά και για τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών, αναμένεται να συνδράμουν τα επενδυτικά κονδύλια.

Το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται πως αποκτά μεγαλύτερη θελκτικότητα μετά την προοπτική για συνεχή άνοδο του κόστους δανεισμού. Με το επιτόκιο προς το παρόν στο 0,77%, και την πίεση προς τον επενδυτικό κόσμο για υποβολή σχεδίων το ταχύτερο δυνατό αφού θα κλιμακωθεί και αυτό (με βραδύτερο ρυθμό), όσο θα συνάπτονται συμβάσεις που θα τροφοδοτούνται από επόμενες «δόσεις» της ΕΕ που θα έχουν υψηλότερο κόστος δανεισμού (για την Επιτροπή και άρα και για τις χώρες). Η θελκτικότητα αυξάνεται και με την μεγαλύτερη ενεργοποίηση των καθεστώτων του Αναπτυξιακού νόμου (είναι ανοιχτά ήδη τα καθεστώτα μεταποίησης και ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και θα ξεκινούν οι αιτήσεις για το τρίτο κατά σειρά καθεστώς, την αγροδιατροφή).

Στο πεδίο των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιχειρείται η επιτάχυνση των απορροφήσεων και κυρίως η μαζική προκήρυξη έργων και των υπόλοιπων επιδοτήσεων προς μικρομεσαίους. Και τούτο ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να αρχίσει να ρέει χρήμα στην αγορά. Στο πεδίο των επιδοτήσεων το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η παρέμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων η οποία θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα και για φωτοβολταϊκά με αποθήκευση ενέργειας.

Στο πεδίο του νέου ΕΣΠΑ προτεραιότητα δίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο μεγάλες δράσεις επιδοτήσεων μικρομεσαίων αξίας 1 δισ. ευρώ οι οποίες θα έχουν πράσινο και ψηφιακό χαρακτήρα αλλά στην ουσία θα αφορούν σε επενδύσεις που θα περιλαμβάνουν και «παραδοσιακές» δαπάνες. Θα προέρχονται από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα που είναι και το πιο ώριμο αφού εγκρίθηκε πρώτο από τις Βρυξέλλες. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως έως το τέλος του έτους και τους πρώτους μήνες του 2023 θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να «βγάζουν» προκηρύξεις τα πιο πολλά Επιχειρησιακά Προγράμματα (σ.σ. τα πιο πολλά έχουν εγκριθεί), αφού πρώτα προηγηθεί η τεχνική διαδικασία με τα σχετικά νομικά κείμενα και λάβουν χώρα οι Επιτροπές Παρακολούθησης.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένης της πολύ πιο μεγάλης ευελιξίας του ΕΣΠΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναζητούνται μεγαλύτερα κονδύλια για παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης πολιτών και επιχειρήσεων, με δεδομένο ένα νέο Εξοικονομώ 650 εκατ. ευρώ για πολίτες και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει την ύφεση και να ξεχωρίσει στην Ευρώπη - «Ψηφίζει» ελληνικές μετοχές και τράπεζες

Πώς θα γίνεται εφεξής η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Από πότε ξεκινά το νέο καθεστώς (Παραδείγματα)

Αλ. Πατέλης στο Bloomberg: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider