BofA: Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη αλλά και για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη αλλά και για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα
Θετικότερη εμφανίζεται η Bank of America ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για εφέτος, τη στιγμή ωστόσο που αναμένονται εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Θετικότερη εμφανίζεται η Bank of America ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για εφέτος, τη στιγμή ωστόσο που αναμένονται και εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβαθμίζει στο 4,4% από 3% προηγουμένως την εκτίμησή του για για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ενώ υψηλότερα αναμένει πως θα κινηθεί και ο πληθωρισμός και πιο συγκεκριμένα στο 7,8% από 7,2% που ανέμενε. Από την άλλη ωστόσο, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το 2023, τοποθετώντας πλέον την ανάπτυξη στο 0,6% από 1,8% προηγουμένως, ενώ για το 2024 εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί με ρυθμούς της τάξεως του 2,2% (ελαφρώς υψηλότερα από το 2,1% που ανέμενε).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος στο 4,1% από 2,8% που εκτιμούσε και το 2024 στο 1,5% (από 1,4% που ανέμενε).

Ως προς την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3% εφέτος (από 2,7% που ανέμενε) προτού υποχωρήσει ο ρυθμός στο 0,3% το 2023 και αυξηθεί εκ νέου το 2024 στο 1,4% (από 2,7%, 1,3% και 1,5% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις) με τον πληθωρισμό στο 7,8% πλέον για φέτος, στο 4,7% το 2023 και με επαναφορά χαμηλότερα του 2% (στο 1,4%) το 2024, από 7,5%, 3,4% και 1,6% αντίστοιχα, που εκτιμούσε.

Επίσης ως προς τον δομικό πληθωρισμό αναμένεται να κινηθεί στο 3,5% (+10 μονάδες βάσης), στο 2,4% (αμετάβλητη εκτίμηση) και στο 1,5% (-20 μονάδες βάσης), αντίστοιχα. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της BofA συμβάλλει στην αντιστάθμιση ορισμένων ανοδικών πιέσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός πιθανότατα να έφτασε στο ανώτατο επίπεδο στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με μια πολύ σταδιακή πτώση να είναι πιθανή στη συνέχεια. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν παράλληλα ότι η επίμονα χαμηλότερη ζήτηση και τα μεγάλα αρνητικά κενά παραγωγής εξαιτίας του σοκ στις τιμές της ενέργειας και η μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα κυριαρχήσουν τελικά στη δυναμική του πληθωρισμού.

Επιπλέον, το πέρασμα σε μια τεχνική ύφεση προς το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με το πρώτο τρίμηνο του 2023 αλλά και η επιβολή δελτίων στο φυσικό αέριο σε ορισμένες χώρες (ιδίως στη Γερμανία), αποτελούν πλέον μέρος του βασικού σεναρίου της BofA. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι το σοκ στις τιμές της ενέργειας και η επίμονη αβεβαιότητα στο σκέλος της προσφοράς θα επιβαρύνουν το σύνολο της Ευρωζώνης, μειώνοντας την αναπτυξιακή «τροχιά» για το 2024.

Ως προς τους χειρισμούς της ΕΚΤ, οι αναλυτές του οίκου συνεχίζουν να θεωρούν πως θα κινηθεί σε μια αρκετά «hawkish» στρατηγική. «Τρομαγμένοι από τον πληθωρισμό που παραμένει ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα και εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο της ΕΚΤ σε μεγάλα τμήματα του 2023, αναμένουμε αυξήσεις στα επιτόκια της τάξεως των 150 μονάδων βάσης για εφέτος (75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, 50 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο) και τρεις ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το 2023 (Μάρτιο, Μάιο, Ιούνιο). Αυτό συνεπάγεται ότι τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα φτάσουν στο 2,25% και στο 2,75% τον Ιούνιο του 2023, ελαφρώς υψηλότερα από το ανώτερο όριο των «ουδέτερων» επιπέδων σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου», αναφέρει ο Ruben Segura-Cayuela, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της BofA.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και με τον πληθωρισμό να επανέρχεται χαμηλότερα από το 2% και να κινείται προς τα κάτω, η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο μειώσεις στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. «Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι είναι για περισσότερες αυξήσεις, αλλά για το 2024, οι κίνδυνοι περιστρέφονται γύρω από περισσότερες μειώσεις και σε πιο εμπροσθοβαρή χρονική βάση» τονίζει ο Ruben Segura-Cayuela.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αντίθετα πρόσημα» για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα από την ING

Fitch - BofA στο insider.gr: Τι βλέπουν τώρα για την πολιτική και την οικονομία της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider