Μια δυνατή γεύση του εκρηκτικού κλίματος για την κυβέρνηση σε περιοχές της αγροτικές περιοχές της χώρας, πήρε χθες ο Πρωθυπουργός στην Κομοτηνή. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η συνοδεία του αναγκάστηκε να τον φυγαδεύσει από χωματόδρομους μέσα από χωράφια, γιατί δεν υπήρχε άλλος δρόμος να φύγει από το αεροδρόμιο.
Οι αντιδράσεις των αγροτών που δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις, ενώ έχουν πληροφορηθεί για τα κυκλώματα που έτρωγαν τις κοινοτικές επιδοτήσεις χωρίς όριο από το ’19 αδιαλείπτως, αλλά και η απόγνωση ειδικά των κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς θα συνεχιστούν. Η παράμετρος της οργής των αγροτών θα μπει στον σχεδιασμό κάθε περιοδείας στην περιφέρεια.
Μετά την ψυχρή υποδοχή στο αεροδρόμιο τα πράγματα κύλησαν καλύτερα.

Ο γνωστός φιλικός και άνετος Κυριάκος στις επαφές με τον κόσμο.
Σχέση προσωπική

Πίσω στην Αθήνα και στην συνομιλία που είχε πρόσφατα ο Βενιζέλος με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη. Η ερώτηση για την δημόσια παρουσία του Αντώνη Σαμαρά ήταν αναπόφευκτη. «Με τον κ. Σαμαρά έχουμε ζήσει μία πολύ δύσκολη περίοδο μαζί. Έχουμε μία σχέση προσωπική, τον αντιλαμβάνομαι συναισθηματικά πάρα πολύ και τον τιμώ» τόνισε. Και στην συνέχεια, με λόγο δαντελένιο, τον στήριξε για όσα είπε περί πρώτου Μνημονίου, και Ζάππεια.
Διορθώσαμε τα λάθη
«Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος τίμησε το πλαίσιο της συνεργασίας που είχαμε το 2012, υπό ποια έννοια; Το 2012 είχε προηγηθεί το 2011, είχε προηγηθεί μία άλλη κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στην οποία, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, είχε ενταχθεί αρχικά και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του κ. Καρατζαφέρη. Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, η αρχικώς τρικομματική, στην οποία ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Βορίδης, ήταν Υπουργοί της κυβέρνησης αυτής, αυτή η κυβέρνηση συνήψε τη συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, το δεύτερο μνημόνιο, διορθώνοντας τα μεγάλα διαρθρωτικά λάθη του πρώτου μνημονίου. Ήμουν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που το έκανε αυτό και πέτυχε την κολοσσιαία, παγκοσμίως μοναδική, αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους»
Η αναφορά Βενιζέλου, έρχεται μετά τις αναφορές Σαμαρά για το πόσο λάθος ήταν το πρώτο Μνημόνιο (Γαπ-Παπακωσταντίνου). Ο κ. Σαμαράς (Ant1) επικαλέστηκε εκτός από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ και το Νίκο Χριστοδουλάκη του In Social.
Κι όλ’ αυτά έχουν την σημασία τους, ίσως αόρατη προς το παρόν, αλλά την έχουν.
Που το πάει ο Μπένη;
Ο Βενιζέλος εκτός από υπουργός Οικονομικών, διετέλεσε εκείνη την παραγμένη περίοδο και Εξωτερικών. Η άποψή του, για τα σημερινά ελληνοτουρκικά είναι σαφής υπέρ των ήρεμων νερών. «Πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί η διαδικασία και το κλίμα των ελληνοτουρκικών επαφών στα τρία επίπεδα, διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα» τόνισε.
Στην γραμμή Κραν - Μοντανά
«Πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα, επί της ουσίας, να πουν τι θέλει ο ελληνισμός στο Κυπριακό και βεβαίως να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, όπως αυτή την οποία στηρίζω, της περιφερειακής διάσκεψης στη Μεσόγειο, αλλά βεβαίως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πούμε απλά πράγματα, τα οποία είχαμε πει για να ξεκινήσει η διαδικασία του Κραν-Μοντανά, δηλαδή ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι διασφαλισμένα, πρέπει να τα διασφαλίσουμε με πολλούς τρόπους, με ειδικό Ταμείο ή με τον περιβόητο escrow account τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε διαμορφώσει και με τη συμμετοχή και την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το πασοκικό παρασκήνιο τον θέλει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι διαφορές με τον Ανδρουλάκη ανήκουν στο παρελθόν και το έδαφος γόνιμο. Και οι απόψεις Βενιζέλου για τα γεωπολιτικά, τόσο κοντινές στο κλίμα της κυβέρνησης, ίσως να ξεκλειδώσουν την πόρτα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης.
Το ταμείο των κομμάτων
Εν τω μεταξύ το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε κατάσταση νευρικού κλονισμού με τρία κόμματα εν αναμονή, δύο πρώην πρωθυπουργούς να το σκέφτονται, και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σχεδόν όλες τις βελόνες κολλημένες. Τουλάχιστον προ ημερών γέμισαν τα ταμεία, αφού καταβλήθηκε η δόσης της ετήσιας επιχορήγησης βάσει των επιδόσεων στις προηγούμενες εκλογές.

Όταν γεμίζουν τα ταμεία συνήθως υπάρχει χαρά. Όμως αυτό δεν αφορά την Κουμουνδούρου, η οποία μπορεί να άδειασε από στελέχη, όμως οι υποχρεώσεις στους εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ παραμένουν. Κάποιοι έμειναν με την ελπίδα ότι θα πληρωθούν τουλάχιστον έναν από τους χρωστούμενους μισθούς, αλλά τελικά λεφτά είδαν μόνο όσοι μπήκαν στην εθελουσία. Και γκρίνια και φτώχεια.
Τουρισμός στην Αθήνα
Ούτε γκρίνια, ούτε φτώχεια στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για το τουριστικό μοντέλο στην Αθήνα. Στο Σεράφειο συναντήθηκε ο κόσμος του Χάρη Δούκα και της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παπαγιαννίδης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τσίπρα.

Η Άννα τα είπε τόσο καλά για τις ψηφιακές εφαρμογές που πρέπει ν’ αποκτήσει ο Δήμος ώστε να διαχειριστεί τα θέματα που προκύπτουν από τις το τουριστικό τσουνάμι, που βλέπω Δούκα να της δίνει outsource την σχετική αντιδημαρχία.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.