BACKSTORY

Καμία χειραγώγηση στο ρεύμα - Νέα για τους δανειολήπτες - Η σύνδεση του ΟΛΘ

13-11-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καμία χειραγώγηση στο ρεύμα - Νέα για τους δανειολήπτες - Η σύνδεση του ΟΛΘ

Καμία χειραγώγηση στο ρεύμα

Ο Ευρωπαίος ρυθμιστής (ACER) δεν εντόπισε ενδείξεις χειραγώγησης στην ελληνική αγορά ρεύματος, ούτε προχώρησε σε σύσταση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη διερεύνησή τους. Αυτό δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού οργανισμού στο ενεργειακό πόρταλ Montel, διορθώνοντας προηγούμενο άρθρο του σάιτ, όπου υπονοείτο πως η μελέτη του ACER για τη «μίνι» ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού του 2024, κατέληγε σε υπόνοιες για καταχρηστικές συμπεριφορές από «παίκτες» της ελληνικής αγοράς, που οδήγησαν στην εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών.

Από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ), η προκαταρκτική εικόνα για τη μελέτη είναι πως αυτή συνάδει με την έρευνα που έχει ήδη κάνει η ίδια για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και η οποία «βλέπει» στις αιτίες την υψηλή ζήτηση για ρεύμα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη διαθεσιμότητα παραγωγικού δυναμικού. Όσον αφορά την ανάλυση του ACER για τη στρατηγική προσφορών στη χώρα μας, η ΡΑΑΕΥ εκτιμά ότι είναι αρκετά απλοποιημένη, καθώς για παράδειγμα δεν λαμβάνει υπόψη της τις προσφορές σε ολόκληρη την περιοχή. Πάντως, η Ρυθμιστική Αρχή σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω, πιο διεξοδική ανάλυση της συμπεριφοράς των «παικτών» της αγοράς την επίμαχη χρονική περίοδο.

Το φιλικό πρόσωπο προς τους δανειολήπτες

Φιλικό πρόσωπο προς τους δανειολήπτες επιδεικνύει η κυβέρνηση. Από τη μία προχωράει ακάθεκτη η ρύθμιση για το ελβετικό φράγκο με κούρεμα που μπορεί να φθάσει μέχρι και 50% της ισοτιμίας του ελβετικού υπό προϋποθέσεις.

Από την άλλη, η διεύρυνση των κριτηρίων των δικαιούχων του προγράμματος Σπίτι μου ΙΙ αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών, δίνοντας ασφαλώς μια άλλη ώθηση σε ένα πρόγραμμα που πρέπει να τρέξει και δεν έχει ακόμη τρέξει όπως θα έπρεπε.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζονται θετικά

Αυξημένη εμπιστοσύνη στις αναδυόμενες αγορές με την Ελλάδα να ξεχωρίζει καταγράφει η HSBC, στην 21η έκδοση της έρευνας EM Sentiment Survey. Προτιμήσεις από το Ελληνικό Χρηματιστήριο η ΕΤΕ και η Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Global Equity Emerging Funds (GEMs), η χώρα παρουσιάζει θετική καθαρή στάθμιση, βρισκόμενη στο ανώτερο σημείο του πενταετούς εύρους της, σε αντίθεση με πολλές αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η Εθνική Τράπεζα αναδεικνύεται ως μία από τις πιο «overweight» μετοχές, με ενεργό στάθμιση 10 μονάδων βάσης και συμμετοχή στο 37% των χαρτοφυλακίων, πλάι σε διεθνείς τίτλους όπως MediaTek και OTP Bank. Παράλληλα, η Eurobank εντάσσεται στις “HOT EM stocks”, σημειώνοντας αύξηση συμμετοχής κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο.

UBS στηρίζει Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά UBS εκτιμά ότι το 2026 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ανάπτυξης, κερδοφορίας και σταθερότητας. Μετά από μια τριετία περιορισμένων αποδόσεων, ο ελβετικός οίκος προβλέπει άνοδο 7% στα εταιρικά κέρδη και στοχεύει τον δείκτη STOXX 600 στις 650 μονάδες, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση περίπου 8%. Η θετική αυτή δυναμική θα στηριχθεί σε δημοσιονομική ενίσχυση, ισχυρή εγχώρια κατανάλωση και επενδύσεις άνω των €2 τρισ. σε ενεργειακά δίκτυα και καθαρές τεχνολογίες. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα, οδηγώντας την Ευρώπη σε πιο βιώσιμη και διαφοροποιημένη ανάπτυξη.

Η απογείωση και το μέλλον

H απογείωση των αποτελεσμάτων της Aegean έφερε και την απογείωση της μετοχής. Και μπορεί στους υφιστάμενους προορισμούς να έχει πιάσει ή να βρίσκεται κοντά στο ταβάνι αλλά το μέλλον έχει προετοιμαστεί με τους πιο μακρινού; Δηλαδή Μέση Ανατολή και Ινδία. Και η συμφωνία με την Indigo είναι η αρχή αρκεί να βοηθήσει και με τις βίζες το ελληνικό κράτος όπου μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ανεπαρκές.

Αυτονόητα και διασπορά

Μετά από καιρό είχαμε έκθεση για τον όμιλο Βιοχάλκο και αυτή από την Εθνική. Λέει δε το αυτονόητο ότι δεν μπορεί η αποτίμησή του ομίλου να μην ενσωματώνει την αξία των εισηγμένων συμμετοχών. Η μετοχή βέβαια έχει κινηθεί ανοδικά αλλά η διασπορά είναι ένα ζήτημα και μάλιστα για μια τόσο μεγάλη εταιρία με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα αν ετοιμάζεται και placement.

Στις 15/12 οι προσφορές για το φοιτητικό ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας

Επιπλέον χρόνο δίνει το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου στους υποψήφιους «μνηστήρες» του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας», μέσω ΣΔΙΤ, εκτιμώμενης αξίας άνω των 105 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, μετέφερε εκ νέου την ημερομηνία πρόσκλησης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα μέσα Δεκεμβρίου (αντί 17/11 που ήταν η προηγούμενη παράταση). Ως εκ τούτου οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - AKTOR, METLEN, ΑΤΕΣΕ έχουν επιπλέον χρόνο να «ζυγίσουν» τις οικονομικές προσφορές τους, εφόσον βέβαια αποφασίσουν να δώσουν το παρών στην τελική φάση.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του ΟΛΘ

Λέτε, τελικά, μέσα στο 2025 να έχουμε εξελίξεις με τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, όπως ακούγεται στην αγορά, και μάλιστα με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού; Η ερώτηση θα… απαντηθεί, προφανώς, προσεχώς από τις ίδιες τις εξελίξεις. Βέβαια, θυμίζουμε ότι έχουμε αναφερθεί σε κάποιες αλλαγές που προγραμματίζονταν για το έργο. Με τα παλιά δεδομένα, ο προϋπολογισμός του έργου (μαζί με τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης) ανέρχονταν στα 53,5 εκατ. ευρώ, και στο (τότε) στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου ετοιμάζονταν να συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ – Alstom, ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος και Intrakat. Όπως γίνεται κατανοητό, πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει «φύγει από το παιχνίδι», η Intrakat έχει μετεξελιχθεί σε AKTOR (με ενσωματωμένη την παλιά ΑΚΤΩΡ), οπότε, πέρα από το έργο, αλλαγές θα υπάρξουν και στα σχήματα. Αλλά ας προχωρήσει ο διαγωνισμός, και βλέπουμε τα υπόλοιπα.

Οι Αυστραλοί της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Για αγορές στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την Αυστραλία κάνουν λόγο στη χρηματιστηριακή αγορά, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο ταμπλό το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως έχει ήδη από καιρό αναφέρει το insider.gr. Μάλλον πρόκειται για funds που εστιάζουν στις υποδομές, διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια και προφανώς ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μοιάζει να αποτελεί μια σημαντική επιλογή για να «χτίσουν θέσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:41

Κέρδη 2,2 τρισ. δολάρια το 2025 για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

17:41

«Αυλαία» στο 2025 με συνολικά κέρδη 44% για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:35

Δήμος Αθηναίων: Ορισμός αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για το 2026

17:23

Μητσοτάκης για το νέο έτος: Πιο έμπειροι και δυνατοί από ποτέ - Τα ορόσημα του 2025

17:17

Με συμφωνία στον τομέα της ενέργειας κλείνει το 2025 ο Όμιλος AKTOR

17:00

Φινλανδία: Δέσμευση πλοίου με προέλευση από Ρωσία - Υποψία πρόκλησης βλάβης σε υποθαλάσσιο καλώδιο

16:56

Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας

16:50

Τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στη Wall Street - Καθ' οδόν για σημαντικά κέρδη

16:43

Μειωμένος ΦΠΑ κατά 30% από Πρωτοχρονιά - Ποιους αφορά

16:37

Πλημμύρες: Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για πληγέντες - Οι περιοχές

16:25

Συνολικά 167 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Ιανουάριο σε όλη τη χώρα

16:24

Άλμα τετραετίας στις ευρωαγορές με «όπλα» τράπεζες και άμυνα

16:07

ΗΠΑ: Σε χαμηλό ενός μήνα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

15:54

«Γεωργία με Ευφυΐα»: Ενισχύεται το υφιστάμενο δίκτυο με 1800 σταθμούς συλλογής δεδομένων

15:49

Πούτιν: Πιστεύουμε σε νίκη στην Ουκρανία

15:38

Η Ρωσία δημοσιεύει βίντεο «απόδειξη» της ουκρανικής επίθεσης στην κατοικία του Πούτιν

15:26

Ισραήλ: Σε ισχύ από αύριο η απαγόρευση πρόσβασης για 37 ΜΚΟ στη Γάζα

15:18

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Ερντογάν: «Δεν θα ανεχτούμε ποτέ τετελεσμένα»

15:16

Fast Finance: Το επενδυτικό αφήγημα παραμένει θετικό – Οι προοπτικές σε ΧΑ και διεθνείς αγορές

15:15

Οι χώρες του Ειρηνικού υποδέχονται το 2026

15:01

Ρεύμα: Γιατί θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές ρεύματος μέχρι το 2030

14:56

Επιστολή ΕΒΕΑ προς τις επιχειρήσεις για την ετήσια ανανέωση της εξαγωγικής επωνυμίας

14:43

Οι 17 καλύτερες σειρές που είδαμε το 2025

14:34

Πιερρακάκης: Το 2026 μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για κάθε πολίτη

14:32

«Έλαμψαν» το 2025 ευρώ και στερλίνα - Πτώση οκταετίας για το δολάριο

14:17

Η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

14:04

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδων βιολογικής ξανθής σταφίδας

13:50

Τσιάρας: Το 2025 καταβλήθηκαν συνολικά 3,8 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

13:46

Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη

13:37

Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ