BACKSTORY

Καμία χειραγώγηση στο ρεύμα - Νέα για τους δανειολήπτες - Η σύνδεση του ΟΛΘ

13-11-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καμία χειραγώγηση στο ρεύμα - Νέα για τους δανειολήπτες - Η σύνδεση του ΟΛΘ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καμία χειραγώγηση στο ρεύμα

Ο Ευρωπαίος ρυθμιστής (ACER) δεν εντόπισε ενδείξεις χειραγώγησης στην ελληνική αγορά ρεύματος, ούτε προχώρησε σε σύσταση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη διερεύνησή τους. Αυτό δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού οργανισμού στο ενεργειακό πόρταλ Montel, διορθώνοντας προηγούμενο άρθρο του σάιτ, όπου υπονοείτο πως η μελέτη του ACER για τη «μίνι» ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού του 2024, κατέληγε σε υπόνοιες για καταχρηστικές συμπεριφορές από «παίκτες» της ελληνικής αγοράς, που οδήγησαν στην εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών.

Από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ), η προκαταρκτική εικόνα για τη μελέτη είναι πως αυτή συνάδει με την έρευνα που έχει ήδη κάνει η ίδια για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και η οποία «βλέπει» στις αιτίες την υψηλή ζήτηση για ρεύμα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη διαθεσιμότητα παραγωγικού δυναμικού. Όσον αφορά την ανάλυση του ACER για τη στρατηγική προσφορών στη χώρα μας, η ΡΑΑΕΥ εκτιμά ότι είναι αρκετά απλοποιημένη, καθώς για παράδειγμα δεν λαμβάνει υπόψη της τις προσφορές σε ολόκληρη την περιοχή. Πάντως, η Ρυθμιστική Αρχή σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω, πιο διεξοδική ανάλυση της συμπεριφοράς των «παικτών» της αγοράς την επίμαχη χρονική περίοδο.

Το φιλικό πρόσωπο προς τους δανειολήπτες

Φιλικό πρόσωπο προς τους δανειολήπτες επιδεικνύει η κυβέρνηση. Από τη μία προχωράει ακάθεκτη η ρύθμιση για το ελβετικό φράγκο με κούρεμα που μπορεί να φθάσει μέχρι και 50% της ισοτιμίας του ελβετικού υπό προϋποθέσεις.

Από την άλλη, η διεύρυνση των κριτηρίων των δικαιούχων του προγράμματος Σπίτι μου ΙΙ αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών, δίνοντας ασφαλώς μια άλλη ώθηση σε ένα πρόγραμμα που πρέπει να τρέξει και δεν έχει ακόμη τρέξει όπως θα έπρεπε.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζονται θετικά

Αυξημένη εμπιστοσύνη στις αναδυόμενες αγορές με την Ελλάδα να ξεχωρίζει καταγράφει η HSBC, στην 21η έκδοση της έρευνας EM Sentiment Survey. Προτιμήσεις από το Ελληνικό Χρηματιστήριο η ΕΤΕ και η Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Global Equity Emerging Funds (GEMs), η χώρα παρουσιάζει θετική καθαρή στάθμιση, βρισκόμενη στο ανώτερο σημείο του πενταετούς εύρους της, σε αντίθεση με πολλές αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η Εθνική Τράπεζα αναδεικνύεται ως μία από τις πιο «overweight» μετοχές, με ενεργό στάθμιση 10 μονάδων βάσης και συμμετοχή στο 37% των χαρτοφυλακίων, πλάι σε διεθνείς τίτλους όπως MediaTek και OTP Bank. Παράλληλα, η Eurobank εντάσσεται στις “HOT EM stocks”, σημειώνοντας αύξηση συμμετοχής κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο.

UBS στηρίζει Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά UBS εκτιμά ότι το 2026 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ανάπτυξης, κερδοφορίας και σταθερότητας. Μετά από μια τριετία περιορισμένων αποδόσεων, ο ελβετικός οίκος προβλέπει άνοδο 7% στα εταιρικά κέρδη και στοχεύει τον δείκτη STOXX 600 στις 650 μονάδες, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση περίπου 8%. Η θετική αυτή δυναμική θα στηριχθεί σε δημοσιονομική ενίσχυση, ισχυρή εγχώρια κατανάλωση και επενδύσεις άνω των €2 τρισ. σε ενεργειακά δίκτυα και καθαρές τεχνολογίες. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα, οδηγώντας την Ευρώπη σε πιο βιώσιμη και διαφοροποιημένη ανάπτυξη.

Η απογείωση και το μέλλον

H απογείωση των αποτελεσμάτων της Aegean έφερε και την απογείωση της μετοχής. Και μπορεί στους υφιστάμενους προορισμούς να έχει πιάσει ή να βρίσκεται κοντά στο ταβάνι αλλά το μέλλον έχει προετοιμαστεί με τους πιο μακρινού; Δηλαδή Μέση Ανατολή και Ινδία. Και η συμφωνία με την Indigo είναι η αρχή αρκεί να βοηθήσει και με τις βίζες το ελληνικό κράτος όπου μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ανεπαρκές.

Αυτονόητα και διασπορά

Μετά από καιρό είχαμε έκθεση για τον όμιλο Βιοχάλκο και αυτή από την Εθνική. Λέει δε το αυτονόητο ότι δεν μπορεί η αποτίμησή του ομίλου να μην ενσωματώνει την αξία των εισηγμένων συμμετοχών. Η μετοχή βέβαια έχει κινηθεί ανοδικά αλλά η διασπορά είναι ένα ζήτημα και μάλιστα για μια τόσο μεγάλη εταιρία με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα αν ετοιμάζεται και placement.

Στις 15/12 οι προσφορές για το φοιτητικό ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας

Επιπλέον χρόνο δίνει το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου στους υποψήφιους «μνηστήρες» του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας», μέσω ΣΔΙΤ, εκτιμώμενης αξίας άνω των 105 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, μετέφερε εκ νέου την ημερομηνία πρόσκλησης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα μέσα Δεκεμβρίου (αντί 17/11 που ήταν η προηγούμενη παράταση). Ως εκ τούτου οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - AKTOR, METLEN, ΑΤΕΣΕ έχουν επιπλέον χρόνο να «ζυγίσουν» τις οικονομικές προσφορές τους, εφόσον βέβαια αποφασίσουν να δώσουν το παρών στην τελική φάση.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του ΟΛΘ

Λέτε, τελικά, μέσα στο 2025 να έχουμε εξελίξεις με τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, όπως ακούγεται στην αγορά, και μάλιστα με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού; Η ερώτηση θα… απαντηθεί, προφανώς, προσεχώς από τις ίδιες τις εξελίξεις. Βέβαια, θυμίζουμε ότι έχουμε αναφερθεί σε κάποιες αλλαγές που προγραμματίζονταν για το έργο. Με τα παλιά δεδομένα, ο προϋπολογισμός του έργου (μαζί με τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης) ανέρχονταν στα 53,5 εκατ. ευρώ, και στο (τότε) στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου ετοιμάζονταν να συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ – Alstom, ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος και Intrakat. Όπως γίνεται κατανοητό, πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει «φύγει από το παιχνίδι», η Intrakat έχει μετεξελιχθεί σε AKTOR (με ενσωματωμένη την παλιά ΑΚΤΩΡ), οπότε, πέρα από το έργο, αλλαγές θα υπάρξουν και στα σχήματα. Αλλά ας προχωρήσει ο διαγωνισμός, και βλέπουμε τα υπόλοιπα.

Οι Αυστραλοί της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Για αγορές στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την Αυστραλία κάνουν λόγο στη χρηματιστηριακή αγορά, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο ταμπλό το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως έχει ήδη από καιρό αναφέρει το insider.gr. Μάλλον πρόκειται για funds που εστιάζουν στις υποδομές, διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια και προφανώς ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μοιάζει να αποτελεί μια σημαντική επιλογή για να «χτίσουν θέσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:37

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

20:18

Βόρεια Μακεδονία: Πέντε θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

20:02

Η «εξέγερση» των ομολόγων: Τέσσερις οικονομίες στο στόχαστρο των αγορών

19:45

Ο οικονομικός αποκλεισμός του Ιράν ενέχει τον κίνδυνο νέων επιθέσεων στον Κόλπο

19:34

Πούτιν: Η Ουκρανία άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας» με τα πλήγματα σε οικονομικούς στόχους

19:12

Κάρνεϊ: Τα αντίποινα έναντι των ΗΠΑ θα αφορούν τον χάλυβα και τα γαλακτοκομικά

18:59

Μύκονος: Εννέα συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών - Πώς δρούσε το κύκλωμα

18:42

Αγγλία: Επτά νεκροί σε σύγκρουση ΙΧ με περιπολικού – Ανάμεσα τους δύο αστυνομικοί

18:28

Λευκωσία: Επιφυλακή λόγω κλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας-Iσραήλ

18:17

Η Συρία καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα κοντά στο Γκολάν ως μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της»

17:51

Goldman Sachs: Πού φυλάσσουν τον χρυσό τους οι κεντρικές τράπεζες

17:29

Οι αμερικανικές επικρίσεις σχετικά για τις επιθέσεις στη Συρία είναι «γεμάτες ανακρίβειες», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

17:09

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

16:59

Συρία: Ένας τραυματίας έπειτα από επίθεση ισραηλινού drone

16:49

Βουλγαρία: Επενδύσεις έως 180 εκατ. ευρώ σε εταιρείες καινοτομίας

16:34

Νεκρός εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο

16:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ., επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων

15:10

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε σειρά πληγμάτων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

14:50

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Άμεση ανάγκη για μέτρα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου»

14:42

Ο στρατηγός που έχασε τον γιο του και απειλεί να γκρεμίσει τον Νετανιάχου από την εξουσία

14:31

Σουηδία: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας διαδικτυακές κοινότητες μετά τον θάνατο 17χρονης σε σχολείο

14:12

Ισπανία: Eπτά τραυματίες από σφοδρές βροχοπτώσεις – Εκκενώθηκε κάμπινγκ

13:59

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία

13:47

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

13:34

Τι σκέφτεται ο Τραμπ για την Κορέα

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές