Σεντένο (ΕΚΤ): Χρειάζεται ψυχραιμία στη νομισματική πολιτική - Αισιοδοξία για σταδιακή πτώση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεντένο (ΕΚΤ): Χρειάζεται ψυχραιμία στη νομισματική πολιτική - Αισιοδοξία για σταδιακή πτώση του πληθωρισμού
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας ανέφερε πως «οι προβλέψεις όλων των θεσμών δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται».

Μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην λάβει βιαστικές αποφάσεις στις επόμενες κινήσεις της νομισματικής της πολιτικής και εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης έστειλε ο Μάριο Σεντένο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ ανέφερε πως η ευρωτράπεζα δεν θα πρέπει να λάβει προκυκλικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι προκυκλικές πολιτικές τείνουν να «οχυρώνουν» τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή ύφεσης.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι «πρέπει να ανησυχούμε και να δρούμε συγχρόνως, με βάση τα νούμερα του πληθωρισμού που βλέπουμε. Αλλά επιπλέον πρέπει να θυμόμαστε ότι χρειάζεται να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα σε αυτές τις διαδικασίες. Και πρέπει να οδηγούμαστε από υπομονή».

«Οι προκυκλικές πολιτικές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφεύγουμε» τόνισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη ευρύτερου συντονισμού σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αναμένεται την άλλη Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της, προκειμένου να ρίξει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης από τα σημερινά του επίπεδα (στο 9,1% για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat) προς τον στόχο του 2%. Μερίδα των επενδυτών ανησυχεί για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, θεωρώντας πως η άνοδος στο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Ο Σεντένο ανέφερε πως «οι προβλέψεις όλων των θεσμών δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται και πως θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά -ίσως περισσότερο σταδιακά από αυτό που θέλουμε- στα επίπεδα που θέλει η ΕΚΤ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Τρεις οίκοι αναμένουν αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,75%, μετά από τον υψηλό πληθωρισμό

Fitch: Πιθανή η ύφεση στην Ευρωζώνη - Η Γερμανία θα επηρεαστεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 26 μηνών ο κλάδος της μεταποίησης - Αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider