Πληθωρισμός Αυγούστου: Άνοδος κατά 11,1% στην Ελλάδα – Μικρή επιβράδυνση για 2ο μήνα με «φρένο» από την ενέργεια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Αυγούστου: Άνοδος κατά 11,1% στην Ελλάδα – Μικρή επιβράδυνση για 2ο μήνα με «φρένο» από την ενέργεια
Αύξηση 9,1% στην Ευρωζώνη. Τι δείχνουν οι αναλυτικές μετρήσεις για την Ελλάδα. Για δεύτερο συνεχή μήνα επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εξ αιτίας μικρής μείωσης των πιέσεων στις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις εντείνονται σε άλλους κλάδους. Ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 11,1% στην Ελλάδα από 11,3% τον Ιούνιο. Στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο η άνοδος ήταν 9,1%, έναντι αύξηση του δείκτη κατά 8,9% τον Ιούλιο.

Τελευταία ενημέρωση: 12:59

Για δεύτερο συνεχή μήνα επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρωζώνη στην οποία καταγράφεται και τον Αύγουστο επιτάχυνση της ανόδου των τιμών σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat από τα οποία προκύπτουν οι σημερινές ανακοινώσεις δείχνουν όμως μία μικρή εικόνα: μία επιβράδυνση των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα (που συνδέεται με τον νέο πλαίσιο επιδότησης τις τιμής του ρεύματος που φαίνεται να αποδίδει και με τη τότε μικρή μείωση στην τιμή των καυσίμων), αλλά και μία επιτάχυνση σε πολλούς άλλους κλάδους, ένα στοιχείο που φανερώνει πως η ακρίβεια επεκτείνεται.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 11,1% στην Ελλάδα από 11,3% τον Ιούλιο (σ.σ. η αρχική πρόβλεψη της Eurostat ήταν για άνοδο κατά 11,5% τον Ιούλιο). Στην ενέργεια στην Ελλάδα η άνοδος ήταν κατά 49,6% τον Αύγουστο από 54,4% τον Ιούλιο).

Αντιθέτως (στην Ελλάδα πάντα), στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας υπήρξε επιτάχυνση από άνοδο κατά 4,7% τον Ιούλιο σε άνοδο κατά 5,9% τον Αύγουστο. Συνολικά, ο γενικός Δείκτης Τιμών Εκτός Ενέργειας αυξήθηκε κατά 7% τον Ιούλιο και κατά 7,3% τον Αύγουστο. Γενικά, οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια συνεχίζουν να προκαλούν πολύ ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο η άνοδος ήταν 9,1%, έναντι αύξηση του δείκτη κατά 8,9% τον Ιούλιο. Στην ΕΕ των 27 κρατών η άνοδος ήταν τον Ιούλιο 9,8% και τα στοιχεία Αυγούστου θα βγουν αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τώρα τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. στις 9/9) που μπορεί να δείξουν κάποια μικρή αναθεώρηση. Αυτό που κυρίως περιμένει είναι τι θα γίνει με την πρωτοβουλία της ΕΕ για παρέμβαση στις τιμές ενέργειας. Και τούτο αφού η κρίση οξύνεται, με τις τιμές του αερίου να αυξάνουν ξανά σήμερα μετά το νέο κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom. Με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να κάνουν σαφές πως όσο μεγαλώνει σε αξία το πακέτο των μέτρων στήριξης για το ενεργειακό κόστος, μειώνονται τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις.

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Αναλυτικά, στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 11,1% τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 11,3% τον Ιούλιο, 11,6% τον Ιούνιο, 10,5% τον Μάιο, 9,1% τον Απρίλιο και από 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο, 8,6% τον Ιούνιο, 8,1% τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικό υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις τιμών με εναρμονισμένη στάθμιση ανά την ΕΕ, αλλά επί της ουσίας, σε εθνικό επίπεδο οι τιμές αυξάνονται πολύ περισσότερο (σ.σ. τον Ιούλιο στην Ελλάδα η άνοδος του εθνικού δείκτη ήταν η ταχύτερη από το 1994).

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως τον Αύγουστο στην Ελλάδα, η άνοδος τιμών ήταν η 7η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Μεγαλύτερη άνοδο τιμών από την Ελλάδα είχε η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία η Σλοβενία αλλά και η Ολλανδία με πιο υψηλή την αύξηση του δείκτη κατά 25,2% στην Εσθονία.

Στη Γερμανία και στην Ιταλία ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, ενώ στη Γαλλία και στην Ισπανία επιβραδύνθηκε ελαφρά.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη – Επιβράδυνση στην ενέργεια

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας επιβραδύνονται ελαφρά. Όπως και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντιθέτως, εντείνονται στους υπόλοιπους κλάδους όπως σε τυποποιημένα είδη διατροφής, στις υπηρεσίες και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας.

Αναλυτικά, η άνοδος των τιμών ενέργειας ήταν 38,3% από 39,6% τον Ιούλιο, 42% τον Ιούνιο, 39,1% Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο. Κατά 5% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,5% τον Ιούλιο, 4,3% τον Ιούνιο, 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 10,9% από 11,1% τον Ιούλιο, από 11,2% τον Ιούνιο 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια μέτρα στήριξης & ελαφρύνσεις «ροκανίζει» η έκρηξη τιμών στο αέριο – Τι θα καθορίσει το πακέτο της ΔΕΘ

Ταχύτερη ανάπτυξη και πληθωρισμός βοηθούν τη μείωση του χρέους – Πιο κοντά ο στόχος του 160% του ΑΕΠ

Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider