Τζορτζ (Fed): Επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων, για να μειωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζορτζ (Fed): Επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων, για να μειωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
«Άκυρο» στις εκτιμήσεις μερίδας επενδυτών που υποστηρίζουν πως η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην αρχή του 2023.

Μήνυμα για την περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία έστειλε η πρόεδρος τη Fed του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ.

Μιλώντας στο Bloomberg με αφορμή την έναρξη του μεγάλου τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ, η Τζορτζ ανέφερε πως «πρέπει να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια μας ώστε να μειώσουμε τη ζήτηση και να φέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο που έχουμε θέσει».

Η τράπεζα προχωρά τους τελευταίους μήνες σε σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της (κατά 0,75% τον Ιούλιο) με στόχο να θέσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία προς το 2%, από το 8,5% που διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα.

Συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε πως η Fed «έχει ακόμα δρόμο να καλύψει», μιλώντας για το κατά πόσο η τράπεζα μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της, αρνούμενη τις εκτιμήσεις μερίδας επενδυτών που υποστηρίζουν πως η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην αρχή του 2023.

«Νομίζω πως πρέπει να φτάσουμε τα επιτόκια στο 4%, δεν πιστεύω πως αυτό έχει βγει από τη συζήτηση. Αλλά θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που λαμβάνουμε για την πορεία της οικονομίας» δήλωσε η Τζορτζ.

Σημειώνεται πως με βάση την αύξηση των 75 μονάδων βάσης του Ιουλίου, τα επιτόκια της Fed ανέρχονται στα επίπεδο του 2,25% - 2,50%, ωθώντας το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019, απέχοντας σημαντικά από την πρόταση της Τζορτζ για να φτάσουν στο 4%.

Οι δηλώσεις της Τζορτζ έρχονται αφότου ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, είπε πως η τράπεζα έχει ακόμα δρόμο να καλύψει στην αύξηση των επιτοκίων της μέσα στο 2022.

Ο Μπόστιτς δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα «για να πούμε πως ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, αν και υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορεί να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Μιλώντας τις επόμενες κινήσεις της Fed, ο Αμερικανός τραπεζίτης δήλωσε πως είναι «διχασμένος» για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 0,50% ή 0,75%,

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EKT: Ενισχυμένα τα ρίσκα του πληθωρισμού - Με «βάση τα στοιχεία» οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων

UBS: Η Ευρωζώνη είναι ήδη σε ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης

Βαθύτερη ύφεση - πιο αργή ανάκαμψη για την Ευρωζώνη αναμένει πλέον η Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider