ΑΔΜΗΕ: 4 προσφορές στον δεύτερο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: 4 προσφορές στον δεύτερο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων
Ο διαγωνισμός αφορά τα χερσαία και υποθαλάσσια καλώδια, για την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» και της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου.

Στις ράγες μπαίνει η ανάδειξη αναδόχων και για τα καλωδιακά τμήματα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρώσει την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» του συνόλου των νησιών των Κυκλάδων, μέσω της Δʼ φάσης διασύνδεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο ΑΔΜΗΕ για τα καλωδιακά τμήματα χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο να αφορά τα καλωδιακά τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος. Το δεύτερο σκέλος αφορά τα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές συνολικά, δύο σε κάθε σκέλος της δημοπρασίας.

Με την υποβολή των προσφορών, ξεκίνησε η τεχνική και οικονομική αξιολόγησή τους. Έτσι, αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία ανάδειξης των αναδόχων για τα έργα.

Συμβασιοποίηση όλων των έργων εντός 2022

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανάλογη διαδικασία για τον πρώτο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της Δʼ φάσης και ο οποίος αφορά την κατασκευή ένα υποσταθμό σε κάθε ένα από τα τρία νησιά. Στον διαγωνισμό αυτό είχαν υποβληθεί έξι προσφορές, εκ των οποίων τρεις για τους δύο υποσταθμούς σε Φολέγανδρο και Μήλο, και τρεις προσφορές για τον υποσταθμό στη Σέριφο.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι τόσο οι υποσταθμοί όσο και τα καλωδιακά τμήματα των διασυνδέσεων να συμβασιοποιηθούν εντός του 2022, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η υλοποίηση των έργων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή η διασύνδεση της Σαντορίνης, του πρώτου νησιού στο πλαίσιο της Δʼ φάσης που προβλέπεται να ξεκινήσει τα επόμενα έτη να καλύπτει τις ανάγκες του σε ρεύμα μέσω του ηπειρωτικού συστήματος.

Ανάδοχος για τον υποσταθμό που θα κατασκευασθεί στη Θήρα έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία της Damco Energy με την κινεζική Xian Electric. Τα καλωδιακά τμήματα έχει αναλάβει η Hellenic Cables. Όπως είχε αναφέρει τον Μάιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εργασιών διασύνδεσης της Σαντορίνης, τα έργα θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η «άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης» των υπόλοιπων νησιών αναμένεται να ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα.

Έμμεση διασύνδεση 6 ακόμη νησιών

Πέραν της Σαντορίνης, της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου, που θα διασυνδεθούν άμεσα, κατά τη Δ΄ φάση θα διασυνδεθούν έμμεσα έξι ακόμη νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος, Σίφνος, Κύθνος και Θηρασιά), ανεβάζοντας έτσι σε 10 τα νησιά που πρόκειται να «μπουν στην πρίζα».

Με την ολοκλήρωση των έργων, θα «πέσει η αυλαία» στο σύνολο του πρότζεκτ για την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή ηλεκτροδότηση όλων των Κυκλάδων για τα επόμενα 30-40 χρόνια, μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Με την ολοκλήρωση της Δ΄ φάσης, οι πετρελαϊκοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί σε Μήλο και Σαντορίνη θα τεθούν σε «ψυχρή εφεδρεία», παραμένοντας σε επιφυλακή για να ηλεκτροδοτήσουν τα νησιά μόνον αν προκύψει κάποιο βλάβη.

Από την κάλυψη των αναγκών των νησιών σε ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα εξοικονομούν περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο θα αποτρέπεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα 100.000 τόνων CO2. Επίσης, θα δημιουργηθεί νέος ηλεκτρικός «χώρος» για τη διασύνδεση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Διατηρούνται στα επίπεδα Αυγούστου οι τιμές για τα νοικοκυριά – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον Σεπτέμβριο

Αττική Οδός: «Επέστρεψε» στα προ πανδημίας επίπεδα – Τι «δείχνει» το 6μηνο 2022 ενόψει των προσφορών για τη νέα σύμβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider