AP: Παρά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση «δαγκώνουν» στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AP: Παρά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση «δαγκώνουν» στην Ελλάδα
«Περισσότερο με ένα ψίθυρο παρά με ένα ηχηρό κρότο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε ένα ακόμα περιορισμό που είχε από τα χρόνια της χρηματοοικονομική χρήσης» σημειώνει το Associated Press.

«Περισσότερο με ένα ψίθυρο παρά με ένα ηχηρό κρότο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε ένα ακόμα περιορισμό που είχε από τα χρόνια της χρηματοοικονομική χρήσης» σημειώνει το Associated Press σε δημοσίευμα του για την έξοδο της χώρα μας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Το AP κάνει λόγο για τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τους πιστωτές της μέχρι την εκπλήρωση των δανείων της που αναμένεται να διαρκέσει για δύο ακόμα γενιές, με τις τελευταίες πληρωμές να είναι προγραμματισμένες για το 2070.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε στο 11,6% για τν Ιούλιο, που είναι υψηλότερος από το 8,9% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, παρά το ότι οι κρατικές ενισχύσεις συντηρούν για την ώρα τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι τιμές καυσίμων και ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο τον χειμώνα, όπως κι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, η ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο κοντά στο 15% για το 2021 και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2024.

Η αντίδραση των αγορών και οι μεταρρυθμίσεις

Το Associated Press φιλοξενεί δηλώσεις του Ολφάνγκο Πίκολι, συμπροέδρου και διευθυντή ερευνών της συμβουλευτικής Teneo, ο οποίος έχει καλύψει τις εξελίξεις στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας δεν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο.

«Είναι κυρίως ένα τεχνικό ζήτημα που οι περισσότεροι επενδυτές αναμένεται να αγνοήσουν» δήλωσε.

Παρά το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να κερδίσει πολιτικούς πόντους από την έξοδο, ο Πίκολι υποστηρίζει πως αυτό θα είναι «μάταιο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επικεντρώνεται στη κρίση του κόστους διαβίωσης».

Ο Πίκολι εκτιμά πως η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας δεν θα έχει μεγάλη διαφορά σχετικά με μια ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα το 2023.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρώην βουλευτής με το Ποτάμι και ειδικός στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας, ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να πιέσει για ριζικές μεταρρυθμίσεις που έμειναν πίσω στα χρόνια της κρίσης.

«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας μπορεί να σημαίνει -και το εύχομαι- μια νέα εποχή, συνδεδεμένη με τις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι μια συμβολική κίνηση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική η ομιλία Μητσοτάκη για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

FAZ για ενισχυμένη εποπτεία: Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε

Έξοδος από ενισχυμένη εποπτεία: Εύσημα από Κομισιόν και Eurogroup στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider