Κάζακς (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν - Απαράδεκτα υψηλός ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζακς (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν - Απαράδεκτα υψηλός ο πληθωρισμός
Την πρόθεση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής επισήμανε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς.

Την πρόθεση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής επισήμανε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς.

«Η νομισματική πολιτική ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε πιο περιοριστική: Στην αρχή, μειώναμε τα προγράμματα στήριξης και τους τελευταίους μήνες αυξήσαμε επίσης σημαντικά τα επιτόκια και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια με στόχο να μην επιτρέψουμε να παγιωθεί ο πληθωρισμός», ανέφερε ο Κάζακς μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Λετονίας, υπογραμμίζοντας πως τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού είναι απαράδεκτα υψηλά.

«Θα ήταν πιο οδυνηρό να αφήσουμε τον πληθωρισμό να συνεχίσει την ανοδική του πορεία» ανέφερε ακόμα ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας της Βαλτικής, σημειώνοντας παράλληλα πως «για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων απαιτούνται σημαντικές πρωτοβουλίες στη δημοσιονομική και την διαρθρωτική μας πολιτική».

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, η Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε υπέρ μιας ακόμα μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ακόμα και αν αυτό το σενάριο επιτείνει τους κινδύνους για επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση, εκφράζοντας την θέση πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης δεν έχουν βελτιωθεί μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο εκ μέρους της ΕΚΤ.

«Τον Ιούλιο αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επειδή ανησυχούσαμε για τις προοπτικές του πληθωρισμού», ανέφερε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters η Γερμανίδα οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν αμβλυνθεί. Δεν νομίζω ότι οι προοπτικές έχουν μεταβληθεί σημαντικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Στο 8,9% τον Ιούλιο

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν έχουν βελτιωθεί - Πιθανή περαιτέρω αύξηση των πιέσεων

Βρετανία: Σε υψηλό 4 δεκαετιών ο πληθωρισμός, άνω των εκτιμήσεων, τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider