ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Αυτός ο... «εγχώριος» πληθωρισμός, γιατί είναι πιο επικίνδυνος; 

Γιάννης Αγγέλης
18-08-2022 | 09:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτός ο... «εγχώριος» πληθωρισμός, γιατί είναι πιο επικίνδυνος; 

Το Οικονογράφημα τις τελευταίες ημέρες έχει «ψαρέψει» στα γραφόμενα διεθνώς και στις οικονομικές αναλύσεις που κυκλοφορούν, μία επισήμανση η οποία αποκτά ολοένα και περισσότερους «οπαδούς» όσο αφορά τον πληθωρισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Παρατίθεται μία από τις αναφορές αυτές – πολύ προσεκτική στη διατύπωσή της - μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για την Μ. Βρετανία, αλλά και τη δημοσίευση (χθες) των πρακτικών της FOMC από τις ΗΠΑ: «Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι παγκόσμιοι παράγοντες του πληθωρισμού αντικαθίστανται από εγχώριους…» (John Authers/Bloomberg).

Με διαφορετικές διατυπώσεις η ίδια προσέγγιση εντοπίζεται σε αρκετές αναλύσεις που διαπιστώνουν ότι καθώς ο χρόνος κυλάει τα χαρακτηριστικά των πληθωριστικών πιέσεων αποκτούν ολοένα και περισσότερο «εθνικά» χαρακτηριστικά. Ήτοι οι πληθωριστικές πιέσεις είτε αυξάνονται, είτε μειώνονται συνδέονται πλέον με διαφορετικά στοιχεία της οικονομίας, πέρα από το τι συμβαίνει στις ενεργειακές τιμές.

Σε άλλες χώρες οι τιμές των σπιτιών και τα ενοίκια είναι περισσότερο σημαντικές στα χαρακτηριστικά του πληθωρισμού, σε άλλες οι τιμές τροφίμων, αλλού στις υπηρεσίες, κ.λ.π. Και από κάθε άποψη η προσαρμογή αυτή είναι αναμενόμενη μεν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Και αυτό για δύο λόγους.

Ο ένας είναι ότι δεν επηρεάζονται όλες οι οικονομίες από τις διεθνείς αιτίες του πληθωρισμού με τον ίδιο τρόπο, π.χ. ενέργεια, τρόφιμα, μεταφορές.

Ο δεύτερος όμως, ίσως είναι ακόμα σημαντικότερος, καθώς αφορά τις πολιτικές ανάσχεσης του πληθωρισμού, οι οποίες αντίθετα από τον «εγχώριο» χαρακτήρα της προσαρμογής έχουν υπερεθνική κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, όπου η κρίση αυτή βρίσκει διαφορετικές οικονομίες σε διαφορετική κατάσταση, αλλά τις υποχρεώνει όλες, οριζόντια, να αντιμετωπίσουν την ίδια νομισματική πολιτική, αυτή της αύξησης του κόστους του χρήματος και την μείωσης της διαθεσιμότητάς τους.

Ειδικά για οικονομίες όπως η ελληνική, περισσότερο από όσο η ιταλική ή η ισπανική, αυτή η «εθνικοποίηση» των χαρακτηριστικών του πληθωρισμού, εφόσον επιβεβαιωθεί - παρά το προφανές της αιτίας της – σημαίνει πως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν μπορεί να είναι η απλή ακολουθία των γενικών παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη.

Είναι ήδη «εκκωφαντικό» το γεγονός, παρά την αποσιώπησή του, ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ακριβώς λόγω της δομικής αδυναμίας του (μειούμενη εγχώρια παραγωγική διαδικασία, υπερχρέωση, εκτεταμένος τομέας υπηρεσιών, κ.λ.π.) ήταν και παραμένει ο ταχύτερα αυξανόμενος στην Ευρωζώνη μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο!

Είναι επίσης σαφές και διαπιστωμένο ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός στις τιμές της ενέργειας δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό που καταλήγει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τις μεταφορές.

Και πολλά – πολλά άλλα, για τα οποία τόσο η ΤτΕ όσο και ο ΙΟΒΕ ή το ΚΕΠΠΕ θα πρέπει να ασχοληθούν διεξοδικά προκειμένου να προσανατολισθεί η πολιτική αντιμετώπισης τουλάχιστον της υπερβάλλουσας πληθωριστικής πίεσης…

Και αυτό γιατί η γενικευμένη και οριζόντια εφαρμογή της πολιτικής «σύσφιξης» από την πλευρά της ΕΚΤ έχει – όπως και με το χρέος, αλλά τώρα ακόμα περισσότερο – εντελώς διαφορετικές συνέπειες σε διαφορετικών χαρακτηριστικών οικονομίες. Οδυνηρές συνέπειες.

Όπως επισημαίνεται, σε άλλο σημείωμα του Bloomberg, από μία εκτίμηση του Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγου της LPL Financial, η FOMC περιέγραψε το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον ως γεμάτο ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης, χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση οκτώ φορές σε όλο το έγγραφο.

Αυτό αποκάλυψε, όπως σημειώνει «μια επισφαλή θέση, καθώς η Επιτροπή γνωρίζει ότι τα νομισματικά της εργαλεία δεν λειτουργούν σε διαταραχές της προσφοράς» για να συμπληρώσει ότι «Οι αγορές θα μπορούσαν να το ερμηνεύσουν ως αδυναμία της Fed ενάντια σε ορισμένες από τις τρέχουσες πληθωριστικές μάχες...».

Αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντικό – αν το φαινόμενο της «εθνικοποίησης» των χαρακτηριστικών του πληθωρισμού επιβεβαιωθεί οριστικά – το να εντοπισθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και να σχεδιασθεί με βάση αυτά η παρέμβαση στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής, προσαρμόζοντας ανάλογα, αν όχι αποφεύγοντας, τις οριζόντιες στην Ευρωζώνη γενικές κατευθύνσεις, που ήδη δρομολογούνται.

Βέβαια υπάρχει και μία άλλη πλευρά στο θέμα της πολιτικής απέναντι στον πληθωρισμό, που θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και η οποία – όχι τυχαία – παραμένει στην σκιά.

Το πραγματικό επιτόκιο των κεντρικών τραπεζών (αφαιρώντας από το ονομαστικό επιτόκιο τον ονομαστικό ρυθμό πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή) υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει στο μείον 6% - 8% (πολύ χαμηλότερο από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο).

Και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη διαχείριση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, προς το παρόν... Γιατί αν οι κεντρικές τράπεζες πρέπει πραγματικά να φτάσουν το ονομαστικό επιτόκιο στο 2% κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον, οι αυξήσεις επιτοκίων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν, θα πρέπει να... θυμίσουν νύχτες του του Αγίου Βαρθολομαίου το 1981, αντίστοιχες εκείνων του Πολ Βόλκερ και των αλλεπάλληλων κυμάτων ύφεσης και ανεργίας που ακολούθησαν.

Γιατί μόνο έτσι και με πολύ... πόνο, οικονομικό και πολιτικό τα πραγματικά επιτόκια θα καταφέρουν να ανέβουν πάνω από το 0% και η «πίστωση» στο σύστημα να λειτουργήσει και πάλι φυσιολογικά στην οικονομία.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν και κάτι άλλο, ότι οι διεθνείς παράγοντες που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις που τις έφεραν στο προσκήνιο, δεν θα πολλαπλασιαστούν ή τουλάχιστον δεν θα επιδεινωθούν...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:38

ΕΦΕΤ: Ανάκληση του τροφίμου «Kinder Μιx 3D pop-up»

16:30

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες - Ένταση στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία»

16:20

Ισραήλ: Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός - Προβλέπει στρατιωτικές δαπάνες 35 δισ.

16:03

Meta: Συμφωνίες με USA Today, CNN, Fox News και Le Monde για χρήση περιεχομένου

15:52

Συνάντηση Λάιεν, Μερτς, ντε Βέβερ για το δάνειο προς την Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά assets

15:41

Τι ισχύει για εργαζόμενους που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας

15:40

Απλοποίηση διαδικασιών και παράταση στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

15:26

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης - Απάτες 435 χιλ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

15:21

Μητσοτάκης για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού: Πάνω απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή

15:15

ΕΞΑ: Πληρότητα 78,6% στα ξενοδοχεία της Αθήνας

15:15

Κακοκαιρία «Byron»: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

15:13

Google: Δωρεάν τα εργαλεία AI για φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων

15:11

Σύμπλευση ΑΜΚΕ: Ο απολογισμός της φθινοπωρινής αποστολής στο Καστελόριζο

14:59

Οι προτεραιότητες τρόπου ζωής διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τάσεις επενδύσεων και μετανάστευσης μεταξύ των UHNWIs

14:56

Στην Αγγλία 2,6 εκατ. κορίτσια έχουν πλέον πρόσβαση στο ποδόσφαιρο στα σχολεία

14:48

Κομισιόν: Πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στo «Χ» για το μπλε σήμα και «παραπλανητικές διαφημίσεις»

14:45

Κρεμλίνο: Ρωσία και ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για την Ουκρανία

14:45

Θεοχάρης για IMEC: Είναι αρκετά νωρίς αλλά η αξία του ως διαδρόμου είναι αδιαμφισβήτητη

14:35

Μπρατάκος: Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 ευκαιρία για μετατροπή της σταθερότητας σε ανάπτυξη

14:32

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Πούτιν αναμένει συνέχιση των παραδόσεων πετρελαίου στην Ινδία

14:28

Τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

14:27

Τσιάρας: Η μετάβαση στη γεωργία έντασης κεφαλαίου είναι το κλειδί για ανταγωνιστικό Έλληνα παραγωγό

14:19

Η Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros σε ένα deal 82,7 δισ. δολαρίων

14:17

Κακοκαιρία Byron: Ποιοι δρόμοι άνοιξαν και ποιοι παραμένουν κλειστοί

14:17

Werner (Κομισιόν): Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση της γεωργίας

14:15

Ένα με τα σύννεφα: 5 από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας

14:05

Υπερταμείο: Νέος διαγωνισμός για αξιοποίηση του ακινήτου «Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου»

13:58

Ρωσία σε Μερτς: «Αποκλείστηκες λόγω πολεμοκαπηλίας και πεισματικής βλακείας»

13:55

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναπροσαρμόζει την αμυντική στρατηγική της Ουάσινγκτον

13:44

Ινδονησία: Πάνω από 860 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Στους 520 οι αγνοούμενοι