Kashkari: Η Fed έχει δεσμευτεί να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά «είμαστε πολύ μακριά»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kashkari: Η Fed έχει δεσμευτεί να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά «είμαστε πολύ μακριά»
O πρόεδρος της Federal Reserve της Μινεάπολης χαρακτήρισε τις τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού «πολύ ανησυχητικές».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στον στόχο για πληθωρισμό 2%, τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve της Μινεάπολης, Neel Kashkari, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού «πολύ ανησυχητικές». Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο «Face the Nation» του CBS News, σημείωσε ότι «είμαστε πολύ μακριά» από αυτόν τον στόχο.

«Συνεχίζουμε να εκπλησσόμαστε», είπε ο Kashkari. Ο πληθωρισμός είναι «υψηλότερος από ό,τι περιμέναμε και δεν είναι μόνο μερικές κατηγορίες. Απλώνεται ευρύτερα σε όλη την οικονομία». Οι μισθοί αυξάνονται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο ο πληθωρισμός, «άρα πρέπει να επαναφέρουμε την οικονομία σε ισορροπία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση, ο επικεφαλής της Fed Μινεάπολης είπε ότι υπάρχουν «ανάμεικτα μηνύματα», επικαλούμενος μια «πολύ ισχυρή» αγορά εργασίας, ενώ επεσήμανε πως είτε υπάρχει τεχνικά ύφεση είτε όχι, εστιάζει στα δεδομένα για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας.

«Οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται», είπε. «Μέχρι στιγμής η αγορά εργασίας είναι πολύ, πολύ ισχυρή. Και αυτό σημαίνει ότι είτε βρισκόμαστε τεχνικά σε ύφεση είτε όχι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει τη δική της δουλειά να κάνει και εμείς δεσμευόμαστε σε αυτό».

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, ο δείκτης τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) κατέγραψε νέα άνοδο για τον Ιούνιο, δείχνοντας την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Είχε προηγηθεί η νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, στη δεύτερη κατά 0,75% και την 4η συνολικά από την τράπεζα εντός του 2022, με τον διοικητή Τζερόμ Πάουελ να διαμηνύει πως οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση και πως όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά» για τις επόμενες κινήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider