ΗΠΑ: Στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα
Οι αναλυτές εκτιμούν πως μετά και από τις σημερινές ανακοινώσεις η Fed αφήνει ανοιχτό το εύρος αύξησης των επιτοκίων της για τον Σεπτέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση: 21:29

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους επενδυτές, ενώ πρόκειται για την δεύτερη αύξηση κατά 0,75% και την 4η συνολικά από την τράπεζα εντός του 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αθροιστική αύξηση των 150 μονάδων βάσης (75 τον Ιούνιο και 75 τον Ιούλιο) αποτελεί την υψηλότερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 για την Fed.

Τα βασικά επιτόκια της πλέον κυμαίνονται στο 2,25% έως 2,5%, ενώ σημειώνεται πως η απόφαση για την αύξηση των 75 μονάδων βάσης μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της τράπεζας ήταν ομόφωνη, με 12 ψήφους υπέρ της αύξησης του 0,75%.

Στη σχετική ανακοίνωση, η FOMC «δείχνει» σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για την οικονομία και τον πληθωρισμό

Στην ανακοίνωση της FOMC σημειώνεται πως «καταγράφεται βελτίωση στην αγορά εργασίας των τελευταίων μηνών».

Για τον πληθωρισμό, η τράπεζα υποστηρίζει πως παραμένει «αυξημένος», αναφέροντας ότι αυτό συμβαίνει λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ οι υψηλές τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφονται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ακόμα, η Fed υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επιπρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές και επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

«Η FOMC παραμένει δεσμευμένη στο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%» αναφέρει η ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως για τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία είχε διαμορφωθεί στο 9,1% έναντι του 8,6% για τον Μάιο.

Η επόμενη μέρα

Οι αναλυτές εκτιμούν πως μετά και από τις σημερινές ανακοινώσεις η Fed αφήνει ανοιχτό το εύρος αύξησης των επιτοκίων της για τον Σεπτέμβριο, με αυτό να καθορίζεται από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ιδιαίτερα το ύψος του πληθωρισμού και την πορεία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται σημάδια για το αυξημένο κόστος δανεισμού που συνοδεύει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, όπως φάνηκε και από την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, που βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους για το ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed ενισχύει το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα η Walmart, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αναμένει περιορισμό των κερδών της καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να συμπιέζουν τις καταναλωτικές δαπάνες των πελατών της.

Με βάση τα παραπάνω η προσοχή βρίσκεται στο εάν η τράπεζα θα «δείξει» μέσα στους επόμενους μήνες πρόθεση για να «αφήσει το γκάζι» από τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Fed μπορεί να εκπλήξει τις αγορές με την επιθετικότερη στάση της

Τράπεζες: Η άνοδος των επιτοκίων απειλή για τις ρυθμίσεις δανείων – Πώς επηρεάζονται οι δανειολήπτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider