Ρεύμα: Σήμερα οι χρεώσεις των προμηθευτών για τον Αύγουστο - Αποκαλυπτήρια και των επιδοτήσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Σήμερα οι χρεώσεις των προμηθευτών για τον Αύγουστο - Αποκαλυπτήρια και των επιδοτήσεων
Στα επίπεδα των 0,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, οι χρεώσεις για τον επόμενο μήνα της ΔΕΗ και των υπολοίπων παρόχων, οι οποίες θα αναρτηθούν σήμερα το πρωί. Ακόμη και σήμερα οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς Αυγούστου, οι οποίες αναμένεται να αποκλιμακώνουν στην περιοχή των 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα τις τελικές επιβαρύνσεις των καταναλωτών.

«Πρεμιέρα» κάνει και επίσημα σήμερα το νέο σύστημα τιμολογήσεων των καταναλωτών με κυμαινόμενες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την απόσυρση των ρητρών αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόσυρση των ρητρών, οι πάροχοι πρόκειται να ενσωματώσουν στα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους όλες τις ανταγωνιστικές επιβαρύνσεις σε μία και μοναδική χρέωση, το μηνιαίο ύψος της οποίας θα ανακοινώνουν στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Αυτά τα πρώτα «νέα» τιμολόγια θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τον Αύγουστο – με τις εταιρείες να αναρτούν τις χρεώσεις σήμερα έως τις 11:00 το πρωί, όπως ανέφερε το υπουργείο στην τελευταία γραπτή ενημέρωση που απέστειλε στους παρόχους την Παρασκευή.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, η χρέωση που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ για τον Αύγουστο θα κινείται στα επίπεδα των 50 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τα δεδομένα από το «στρατόπεδο» των ιδιωτών προμηθευτών «δείχνουν» πως και οι δικές τους χρεώσεις θα κυμαίνονται στο ίδιο ύψος. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό ορισμένες από τις ιδιωτικές εταιρείες να «τοποθετηθούν» ελαφρώς χαμηλότερα από τον δεσπόζοντα πάροχο, έστω και για λίγα λεπτά του ευρώ.

Στα 20 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα με την ενίσχυση

Βέβαια, όπως συμβαίνει από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, οι τελικές επιβαρύνσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές για το ρεύμα που θα «κάψουν» τον Αύγουστο θα απέχουν αισθητά από τις τιμές που ανακοινώσουν οι προμηθευτές, χάρις στις επιδοτήσεις από την πολιτεία, οι οποίες θα αναχαιτίσουν ένα σημαντικό ποσοστό των ανατιμήσεων. Μάλιστα, εκτός απροόπτου, οι ανακοινώσεις των κρατικών ενισχύσεων θα γίνουν σήμερα Δευτέρα, αργότερα μέσα στη μέρα, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η έναρξη ισχύος των «νέων» τιμολογίων θα γίνει με σημαντικά ενισχυμένη επιδότηση, ώστε η τελική τιμή για τους καταναλωτές τον Αύγουστο να διαμορφωθεί στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2021, δηλαδή στην εποχή έναρξης της κρίσης. Κάτι που σημαίνει ότι, χάρις στην απορρόφηση μέρους των ονομαστικών χρεώσεων με την ενίσχυση, οι καταναλωτές θα καταβάλουν τον Αύγουστο ένα ποσό κοντά στα επίπεδα των 20 λεπτών του ευρώ, για κάθε κιλοβατώρα που θα χρησιμοποιήσουν.

Επίσης, όπως συμβαίνει ήδη από τον Ιούλιο, για όλο το διάστημα στο οποίο θα βρίσκεται σε απόσυρση η ρήτρα αναπροσαρμογής (μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023), οι επιδοτήσεις θα παρέχονται οριζόντια. Επομένως, θα καλύπτουν το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις ενεργές παροχές – δηλαδή, στην περίπτωση των νοικοκυριών, τόσο τις κύριες όσο και τις δευτερεύουσες κατοικίες (π.χ. εξοχικά).

Προς επιδοτήσεις κοντά στο 1 δισ. τον Αύγουστο

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αν όντως οι προμηθευτές ανακοινώσουν χρεώσεις στα επίπεδα των 0,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε θα πρόκειται για ανταγωνιστικές τιμές, με δεδομένη την εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον Αύγουστο. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, τον Ιούλιο που η αγορά Επόμενης Ημέρας «έκλεισε» στα 240 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η μέση τιμή λιανικής διαμορφώθηκε περίπου στα 42 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (καθώς εκτός από το κόστος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, οι προμηθευτές επιβαρύνονται και από όλα έξοδα, όπως για την αγορά Εξισορρόπησης ή τις απώλειες του συστήματος).

Ωστόσο, η αγορά Επόμενης Ημέρας μέσα στον Αύγουστο «τρέχει» πολύ ψηλότερα, αφού έως σήμερα η μέση τιμή της διαμορφώνεται στα 327 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα, καταγράφει νέο «ιστορικό υψηλό», αγγίζοντας τα 466 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, όπως είναι φυσικό, συμπαρασύρει προς το πάνω και την τιμή λιανικής.

Από την άλλη πλευρά, για την αποκλιμάκωση των τελικών τιμών στο ύψος των 30 λεπτών του ευρώ ανά Κιλοβατώρα, με «σημείο εκκίνησης» τις χρεώσεις των προμηθευτών ύψους 50 λεπτών, σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιδοτήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να απορροφηθούν στον απαιτούμενο βαθμό οι ανατιμήσεις, οι επιδοτήσεις θα πρέπει να αγγίξουν για τον Αύγουστο το 1 δισ. ευρώ – ή και να το ξεπεράσουν.

Προς άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό

«Σύμμαχος» προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρώτη παρέμβαση που εφάρμοσε η κυβέρνηση, στη χονδρεμπορική αγορά, με την επιβολή πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς. Χάρις σε αυτό τον μηχανισμό, όπως έγραψε το Insider.gr, προβλέπεται πως θα παρακρατούν τον Ιούλιο για τις επιδοτήσεις έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών της τάξης των 500 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, για να συμπληρωθεί η «δύναμη πυρός» για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, φαίνεται πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν για πρώτη φορά και κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, με τις «υψηλές πτήσεις» που διαγράφουν οι διεθνείς τιμές αερίου, εκτιμάται ότι τα κρατικά κονδύλια που θα χρειαστούν το 2023 για τις επιδοτήσεις θα αναθεωρηθούν στο 1,5 δισ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ περίπου που εκτιμάτο αρχικά ότι θα χρειαστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Έσοδα 332 εκατ. από την αγορά για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider