Ρεύμα: Έσοδα 332 εκατ. από την αγορά για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Έσοδα 332 εκατ. από την αγορά για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς
Τα έσοδα προέρχονται από την εφαρμογή του πλαφόν στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών και αφορούν τις πρώτες 15 μέρες ισχύος του μέτρου, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου. Αν οι παρακρατήσεις «ουρανοκατέβατων εσόδων» συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό, μέσα στον τρέχοντα μήνα θα συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.

«Πλώρη» για την κάλυψη έως και του 70% των επιδοτήσεων του Ιουλίου έχει βάλει ο μηχανισμός παρακράτησης των «ουρανοκατέβατων κερδών» των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 8 Ιουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουλίου, δηλαδή στις πρώτες 15 ημέρες ισχύος του μέτρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν συγκεντρωθεί έσοδα τα οποία αγγίζουν τα 332 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, αν το «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων των ηλεκτροπαραγωγών συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό για όλο τον Ιουλίου, τότε το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα φτάσει τα 509 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αυτά θα «οδεύσουν» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, ώστε να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων των χονδρεμπορικών τιμών. Όπως είναι γνωστό, για αυτό τον σκοπό τον Ιούλιο θα διατεθούν 722 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αν συγκεντρωθούν από τη χονδρεμπορική 509 εκατομμύρια, τότε μέσω του εν λόγω μηχανισμού θα καλυφθεί το 70% περίπου των κονδυλίων ενίσχυσης των καταναλωτών.

Τουλάχιστον 132 εκατ. το «φρέσκο χρήμα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και πριν από τη θέσπιση του πλαφόν, ήδη συγκεντρώνονταν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των μονάδων ΑΠΕ με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, τα οποία από μία διαφορετική «οδό» (μέσω του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ), κατέληγαν και πάλι στο ΤΕΜ για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Ωστόσο, με τον μηχανισμό παρακράτησης διευρύνθηκε η συγκέντρωση υπερεσόδων, ώστε να καλύψει όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Έτσι, πλέον συγκεντρώνονται «ουρανοκατέβατα έσοδα» και από τους λιγνιτικούς σταθμούς, τις μονάδες αερίου, τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, καθώς και μονάδες ΑΠΕ (συνολικής ισχύος περίπου 150 MW) που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, χωρίς λειτουργική ενίσχυση. Κατά συνέπεια, αν και η μεγαλύτερη μερίδα των 332 εκατ. προέρχεται από τις ΑΠΕ, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα και τα έσοδα από τις υπόλοιπες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, στις οποίες έως τώρα δεν παρακρατούνταν ποσοστό από τις αποζημιώσεις τους.

Συγκεκριμένα, από τις μονάδες αερίου, τους λιγνιτικούς σταθμούς και υδροηλεκτρικά, για τις πρώτες 15 ημέρες παρακρατήθηκαν συνολικά περίπου 132 εκατ. ευρώ, το οποίο επομένως είναι απολύτως «φρέσκο χρήμα» για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. προήλθαν από τις παρακρατήσεις στους «πράσινους» σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Τα πλαφόν

Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, για τον καθορισμό των ανώτατων αμοιβών των ηλεκτροπαραγωγών, το «ταβάνι» για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθορίζεται στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επίσης, για τις ΑΠΕ, προβλέπεται μέγιστη αμοιβή 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών μονάδων, ο καθορισμός των πλαφόν γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα κόστη τους. Αυτοί είναι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (για τις λιγνιτικές μονάδες) και οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου (για τις μονάδες αερίου).

Στις λιγνιτικές μονάδες, άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι το Κόστος Εξόρυξης Λιγνίτη, ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης. Στις μονάδες αερίου, οι υπόλοιπες παράμετροι είναι τα Λοιπά Κόστη Αερίου, ο Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης, ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης.

Για τον Ιούλιο, η ΡΑΕ προσδιόρισε το ανώτατο όριο αμοιβής για τις λιγνιτικές μονάδες στα 208,29€/MWh. Για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου προέκυψε στα 292,00€/MWh, ενώ για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου στα 408,47€/MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider