Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου - Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου - Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού
Το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης θα τεθεί σε διαβούλευση το αργότερο έως την Πέμπτη, ενώ προβλέπει την ενίσχυση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, τη λειτουργία με ντίζελ 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αερίου, την αξιοποίηση της νέας δυναμικότητας «υποδοχής» αερίου στη Ρεβυθούσα, όπως και την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία. Πρόταση της ΡΑΕ και για καμπάνια για περιορισμό της ζήτησης, ενώ σε ακραίες συνθήκες προβλέπεται και ο περιορισμός εφοδιασμού καταναλωτών, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανίες.

Το αργότερο έως μεθαύριο, Πέμπτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης που έχει εκπονηθεί, με τις κινήσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή στο ακραίο σενάριο που «κλείσει η ρωσική στρόφιγγα» και για τη χώρα μας.

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί «στη σκιά» των ανησυχιών για παρατεταμένο περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη - με πιθανή συνέχιση της διακοπής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 και μετά τις 21 Ιουλίου, που «δείχνει» η χθεσινή αποκάλυψη για τη γνωστοποίηση από την Gazprom ότι αδυνατεί να παραδώσει σε πελάτες της τις συμβασιοποιημένες ποσότητες,

Το Σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις που έχουν προκριθεί στις αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων για την ενεργειακή επάρκεια, με πρώτο «πυλώνα» τα μέτρα τα οποία σκοπεύουν στην αναπλήρωση του «κενού» που θα δημιουργηθεί από τη διακοπή του ρωσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα – και κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, στο Σχέδιο υπάρχουν και προτάσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης, σε πρώτη φάση σε εθελοντική βάση.

Όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στο πλαίσιο και όσων αποφασίσθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου. Έτσι, προκρίνεται η αύξηση της εξόρυξης του εγχώριου ορυκτού καυσίμου, με επενδύσεις της ΔΕΗ ακόμη και στα λιγνιτωρυχεία στην Αχλάδα και στη Βεύη, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η ενισχυμένη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι το ποσοστό του εγχώριου ορυκτού καυσίμου να φτάσει στο 20%, το οποίο θα επιτευχθεί με τον διπλασιασμό της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Έτσι, από τις 5 Τεραβατώρες (TWh), στις οποίες κινείται τώρα, θα αυξηθεί στις 10 Τεραβατώρες.

Αποθήκευση αερίου στην Ιταλία

Παράλληλα, στο σενάριο εξάλειψης των εισαγωγών ρωσικού αερίου, σημαντικό «αντίμετρο» θεωρείται η λειτουργία με ντίζελ 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο, οι οποίες έχουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για δύο σταθμούς της ΔΕΗ, δύο της Elpedison και έναν της ΗΡΩΝ.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, μέσω του Σχεδίου θα τεθεί σε διαβούλευση και η αποθεματοποίηση φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το ανώτατο όριο που θα τεθεί για το απόθεμα θα είναι οι 2 Τεραβατώρες (TWh), ενώ η ακριβής ποσότητα θα καθορισθεί έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι το αέριο να βρίσκεται στον επιλεγμένο αποθηκευτικό χώρο της γειτονικής χώρας τον Οκτώβριο και να είναι διαθέσιμο για το επόμενο 5μηνο.

Παράλληλα, προβλέπεται η αξιοποίηση του ενισχυμένου αποθηκευτικού χώρου που αποκτά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής (FSU). Ο συνδυασμός των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών και του FSU, διασφαλίζει ότι το τέρμιναλ θα μπορεί να καλύψει το 25% της επιπλέον ζήτησης για φυσικό αέριο (τόσο στην Ελλάδα όσο και στα γειτονικά κράτη), την οποία θα προκαλούσε η διακοπή των ροών καυσίμου από τη Ρωσία. Έτσι, θα μπορούσαν να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να παραγγείλει επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου αερίου, υπό την αίρεση βεβαίως ότι θα είναι διαθέσιμα φορτία LNG στη διεθνή αγορά.

Καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης

Όσον αφορά τον περιορισμό της ζήτησης, πρόταση της ΡΑΕ είναι να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές καμπάνιες, για την εξοικονόμηση ενέργειας από το καταναλωτικό κοινό. Κάτι που θα προβλέπει και το σχέδιο της Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση σε εθελοντική κλίμακα.

Παράλληλα, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντικό πρόβλημα επάρκειας, δηλαδή Κατάσταση Συναγερμού 3, το πλάνο της ΡΑΕ προβλέπει την περικοπή τροφοδοσίας με αέριο, θέτοντας προτεραιότητες στις καταναλωτικές κατηγορίες που θα πλήξει αρχικά το μέτρο, στα πρότυπα του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ. Η σχετική λίστα του ΔΕΣΦΑ ξεκινά με τους επιλέξιμους καταναλωτές, τους ηλεκτροπαραγωγούς με αέριο, τις μεγάλες βιομηχανίες. Ακολουθούν οι μεσαίοι και μικροί βιομηχανικοί καταναλωτές, οι εμπορικοί καταναλωτές και, τελευταίοι στη λίστα, οι προστατευόμενοι καταναλωτές.

Στους προστατευόμενους καταναλωτές συγκαταλέγονται τα νοικοκυριά και οι βασικές κοινωνικές δομές που συνδέονται με το δίκτυο αερίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια, οι σταθμοί πλήρωσης καυσίμου οχημάτων μέσων μαζικής μεταφοράς
και αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς και τα σχολικά συγκροτήματα, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη, 20 Ιουλίου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πλάνο εξοικονόμησης αερίου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με σκοπό τη θωράκιση της «Γηραιάς Ηπείρου» σε πιθανές περαιτέρω διαταραχές των εισαγωγών ρωσικών καυσίμου, ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Το σχέδιο, το οποίο ονομάζεται «Εξοικονόμηση αερίου για ασφαλή χειμώνα», προβλέπει τρία στάδια προετοιμασίας των κρατών-μελών για το ενδεχόμενο ακόμη και πλήρους διακοπής του ανεφοδιασμού με αέριο από τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς o Nord Stream, ο λιγνίτης και η στάση της Κομισιόν καθορίζουν το νέο πακέτο μέτρων στήριξης – Μισό δισ. ήδη στην «άκρη»

Κομισιόν: Μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ έως 1,5% σε «στοπ» του ρωσικού αερίου – Σχέδιο εξοικονόμησης έως 40%

Power Pass: «Κόβονται» 9 στις 10 αιτήσεις του β' κύκλου πληρωμών του επιδόματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider