IEA: Αν η Ευρώπη δεν μειώσει τώρα τη ζήτηση αερίου την περιμένει «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Αν η Ευρώπη δεν μειώσει τώρα τη ζήτηση αερίου την περιμένει «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας»
Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης ρωσική διακοπή», προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Σε δραστική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας», προέτρεψε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ενώ η ΕΕ έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας τις πηγές της προμήθειας της, τυχόν αποστολές από τη Ρωσία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης διακοπή, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η προειδοποίηση του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας αυξημένη ζήτηση για παραγωγή αερίου για να διατηρηθούν δροσερά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

Οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρές καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή των πυρηνικών σταθμών και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει την παροχή άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι εναλλακτικοί προμηθευτές δεν αρκούν. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστείλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές LNG βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, είπε ο Μπιρόλ. Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισ. κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, επεσήμανε.

«Το πρώτο άμεσο βήμα για να συμπληρωθεί το απόθεμα φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από το χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο αέριο. Κάποια από αυτά συμβαίνουν ήδη λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα», προσέθεσε ο Φατίχ Μπιρόλ.

«Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης ρωσική διακοπή», προειδοποίησε ο αξιωματούχος. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η περιοχή καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης, είπε.

Ο ΙΕΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθεί μια χειρότερη κρίση στην Ευρώπη αργότερα μέσα στην χρονιά:

  • Nα δημιουργηθούν πλατφόρμες δημοπρασιών για να ωθήσουν τους βιομηχανικούς χρήστες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση
  • Να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας προσωρινά την καύση άνθρακα και πετρελαίου, καθώς και την πυρηνική παραγωγή
  • Να γίνουν συνδυασμένες προσπάθειες μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως «αυστηρή συνεργασία για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»
  • Να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών θέτοντας πρότυπα ψύξης και ελέγχους. Τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια θα πρέπει να προηγηθούν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ εκστρατείες θα πρέπει να ενθαρρύνουν αλλαγές συμπεριφοράς μεταξύ των καταναλωτών
  • Να αναληφθεί ενιαία δράση για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Άλμα» στο χρέος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας - Άνω του 1,7 τρισ. ευρώ

Φυσικό αέριο: Παραμένουν στα ύψη οι τιμές στην Ευρώπη, εν αναμονή του Nord Stream - Πάνω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider