Πρεμιέρα για τις επιδοτήσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με το καθεστώς μεταποίησης - Ανοίγει εντός των επόμενων ημερών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα για τις επιδοτήσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με το καθεστώς μεταποίησης - Ανοίγει εντός των επόμενων ημερών
Όλοι οι όροι της απόφασης για το καθεστώς «μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα» των 150 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλα δύο καθεστώτα ενισχύσεων για αγροδιατροφή και τουρισμό που θα μοιράσουν συνολικά  περίπου μισό δισ. ευρώ. Τι έπεται. Ευκαιρία για δωρεάν χρήμα και άλλα κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με το καθεστώς της «μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας» να είναι το πρώτο που ανοίγει και τη σκυτάλη να παίρνουν στη συνέχεια τα καθεστώτα της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Όλα μαζί θα μοιράσουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η ενεργοποίηση της μεταποίησης απέχει μόλις λίγα 24ωρα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όλες οι απαραίτητες διαδικασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Ήδη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που συνυπογράφουν οι κ.κ. Θ. Σκυλακάκης, Ν. Παπαθανάσης και Ι. Τσακίρης και αφορά «στον καθορισμό του ποσού, κατά είδος ενισχύσεων, για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων «μεταποίηση - εφοδιαστική Αλυσίδα» του αναπτυξιακού ν. 4887/2022 του έτους 2022».

Ποσά και πηγές χρηματοδότησης

Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το καθεστώς ενίσχυσης «μεταποίηση - εφοδιαστική αλυσίδα» που προκηρύσσεται το 2022 καθορίζεται στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθορίζεται επίσης στα 75 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά των επιχορηγήσεων, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για τα επενδυτικά σχέδια καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στον οποίο εγγράφεται η δαπάνη των 75 εκατ. ευρώ και δύναται να προέλθουν από εθνικούς πόρους ή τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης εκτιμάται ότι:

- για το τρέχον έτος 2022 δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων

- για το επόμενο έτος (2023) θα προκύψει δαπάνη 20 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα προκύψει απώλεια φορολογιών εσόδων

- για τα επόμενα τρία έτη (2024, 2025, 2026) θα προκύψει δαπάνη 55 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 45 εκατ. ευρώ

- για τα έτη 2027 έως 2040 θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Τι έπεται

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, τα καθεστώτα θα είναι ανοιχτά για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με στόχο εντός 60 ημερών να πραγματοποιούνται οι υπαγωγές των επενδυτικών σχεδίων κι αφού έχει ληφθεί μέσα σε 45 ημέρες η διαδικασία προέγκρισης από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο Αναπτυξιακό θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως: Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, Νέο Επιχειρείν, Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία, Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα, Επιχειρηματική εξωστρέφεια, Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Μεγάλες επενδύσεις, Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, Επιχειρηματικότητα 360ο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αξιοποιηθούν τα 590 στρέμματα του «Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου»

Σκυλακάκης: Πάνω από 1,2 δισ. η απορρόφηση πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider