Το πραγματικό πρόσωπο της κρίσης πίσω από την παραίτηση Ντράγκι

Γιάννης Αγγέλης
Μοιράσου το
Το πραγματικό πρόσωπο της κρίσης πίσω από την παραίτηση Ντράγκι
Η κρίση στην Ιταλία «μυρίζει» φυσικό αέριο και αποκτά ευρωπαϊκές διαστάσεις, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Nord Stream 1. Η διαδικασία προβλέπει την εκ νέου αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή και στη Γερουσία την επόμενη Τετάρτη.

Μετά την άρνηση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να δεχθεί την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και της κυβέρνησής του η θεσμική διαδικασία προβλέπει την εκ νέου αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης από τον Μάριο Ντράγκι στη Βουλή και στη Γερουσία την επόμενη Τετάρτη.

Ο Μάριο Ντράγκι, δέκα ακριβώς χρόνια από την ημέρα που είχε εξαγγείλει σαν πρόεδρος της ΕΚΤ ότι θα κάνει ό, τι και αν χρειασθεί για να στηρίξει το ευρώ – με το περιβόητο «whatever it takes» - και τα είχε καταφέρει, χθες αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να «σώσει» την κυβέρνησή του μετά από 17 μήνες στην εξουσία.

Όπως δήλωσε χθες, λίγο πριν παραιτηθεί, «οι συνθήκες δεν είναι πλέον κατάλληλες προκειμένου να συνεχίσω», καθώς «η πλειοψηφία εθνικής ενότητας που υποστήριξε αυτή την κυβέρνηση πλέον δεν υφίσταται».

Όμως ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, που σχετικά πρόσφατα «υποχρεώθηκε» να ανανεώσει τη θητεία του – είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει – αρνήθηκε να δεχθεί την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση των βουλευτών του Κινήματος των 5 Αστέρων, ακυρώνει πλέον τη «δεδηλωμένη» για την κυβέρνηση.

Μια προδιαγεγραμμένη κρίση

Η τυπική αφορμή της αποχώρησης του κόμματος των 5 Αστέρων ήταν η άρνησή τους να ψηφίσουν μία απόφαση στη Βουλή για την εγκατάσταση ενός καυστήρα απορριμμάτων στην περιοχή της Ρώμης... Στην πραγματικότητα την κρίση που ξέσπασε χθες, την εγκυμονούσε το κατακερματισμένο ιταλικό πολιτικό σύστημα εδώ και μήνες. Η αφορμή της αποχώρησης ήταν απλώς... αφορμή.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό του ιταλικού πολιτικού συστήματος είναι ριζωμένη εδώ και καιρό στα βαθύτερα στρώματα της οικονομίας της Ιταλίας και ειδικά στη βιομηχανία και το τραπεζικό της σύστημα, που κινούνται εδώ και καιρό σε διαφορετική κατεύθυνση. Μια απόκλιση που έχει αποκτήσει τις εκφράσεις της στα ιταλικά πολιτικά κόμματα.

Ο Ντράγκι δεν έχει καταφέρει να «ταιριάξει» τα δύο αυτά «πόδια» στο ίδιο… παπούτσι, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη θητεία του στην ΕΚΤ χρησιμοποιήθηκε σαν εγγύηση για τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσει με τον ερχομό του τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Στο σημερινό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον όμως οι αντιφάσεις αυτές έγιναν εκρηκτικές. Η κυβέρνηση Ντράγκι και ο ίδιος έπαιξαν – και εν μέρει συνεχίζουν να παίζουν - ένα κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή στροφή απεξάρτησης από τη ρωσική ενεργειακή τροφοδοσία. Με τον ίδιο τον Ντράγκι να φέρεται ως εμπνευστής μαζί με την Γέλεν, του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών Swift, μαζί με τα άλλα μέτρα κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.

Υπάρχει όμως μία πραγματικότητα, η οποία έχει οδηγήσει την ιταλική βαριά βιομηχανία, της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας, σε πρωτοφανή ασφυξία, η έλλειψη φυσικού αερίου που αποτελεί τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας.

Μια κρίση που μυρίζει «φυσικό αέριο»

Η Ιταλία εισάγει ετησίως 29 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οι τελευταίες εξελίξεις με τη δραστική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 και τους άλλους αγωγούς, υποχρεώνει την Ιταλία να βρει αυτή τη στιγμή 27 δισ. κυβικά φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές.

Και αυτά σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων των μεγάλων ιταλικών ομίλων ενέργειας, είναι αδύνατο να βρεθούν πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο….

Με άλλα λόγια, μία κατάσταση που αποτελεί καταλυτικό χτύπημα στην καρδιά μιας οικονομίας, η οποία μαζί με τη γερμανική – με την οποία αλληλοσυνδέονται ιδιαίτερα όσο αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χημική βιομηχανία – στηρίζεται εδώ και χρόνια στην ελεύθερη και κυρίως φθηνή πρόσβαση στις ρωσικές ενεργειακές και άλλες πρώτες ύλες.

Τα αλλεπάλληλα κύματα αυτής της πρωτοφανούς ρήξης στο εσωτερικό της οικονομικής της δομής, ειδικά στη βιομηχανία και στο εξαιρετικά εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα, μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία και μέσα σε ένα περιβάλλον ανεξέλεγκτων πληθωριστικών πιέσεων, έχουν τροφοδοτήσει την τέλεια καταιγίδα στο πολιτικό της σύστημα.

Η καταιγίδα αυτή έχει συμπαρασύρει, την κυβέρνηση Ντράγκι, της οποίας η επιβίωση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και τη Γερουσία, κατά πως φαίνεται ξεπερνά τα όρια των δυνατοτήτων του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα...

Μια κρίση με ευρωπαϊκές διαστάσεις

Το αν η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο ή θα δοθεί άλλη μία ευκαιρία επιβίωσης στην (ανασχηματισμένη) κυβέρνηση Ντράγκι την Τετάρτη, αναμφίβολα θα εξαρτηθεί πέρα από την πανσπερμία των ιταλικών κομμάτων και από τις αντοχές του Μάριο Ντράγκι να κολυμπήσει στο ιταλικό πολιτικό σύστημα. Ό, τι όμως και να συμβεί δεν θα είναι μία απάντηση που θα μπορεί να γλιτώσει την ιταλική οικονομία από την είσοδό της σε μία κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει ότι σταματά την τροφοδοσία φυσικού αερίου αν δεν σταματήσουν οι κυρώσεις.

Και μία τέτοια κρίση δεν θα αφορά μόνο την Ιταλία, καθώς πέραν της βαθιάς αλληλεξάρτησης της ιταλικής με τη γερμανική βιομηχανία, οι γαλλικές τράπεζες είναι «φορτωμένες» στα χαρτοφυλάκιά τους με περισσότερα από 200 δισ. ευρώ ιταλικά ομόλογα…

Η κρίση της κυβέρνησης Ντράγκι, είναι σαφές ότι δεν περιορίζεται στα ιταλικά σύνορα. Έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις και αυτή τη φορά ο Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται να είναι σε θέση για άλλη μία έκδοση του whatever it takes…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Τα «παιχνίδια» της Ρωσίας οδηγούν βέβαια σε ύφεση τη Γερμανία

Σύσκεψη για επάρκεια: Διπλασιασμός της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη το επόμενο 12μηνο

Μπέρμποκ: Αποκλείεται να χαλαρώσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα