Γερμανία: Υπό ανταλλάγματα η βοήθεια της ΕΚΤ στις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Υπό ανταλλάγματα η βοήθεια της ΕΚΤ στις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ
Σύμβουλος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «οποιοσδήποτε θέλει χρήματα από την κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμος να προσφέρει κάτι σε αντάλλαγμα».

Μήνυμα για το ότι η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε χώρες της ΕΕ με υψηλό δημόσιο χρέους, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα πρέπει να έρχεται με όρους, έστειλε σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Spiegel, ο Λαρς Φελντ, τόνισε πως «οποιοσδήποτε θέλει χρήματα από την κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμος να προσφέρει κάτι σε αντάλλαγμα», μετέδωσε το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η ΕΚΤ αποφάσισε την επανεπένδυση κεφαλαίων από ομόλογα ώστε να βοηθήσει τις χώρες στο νότο της Ευρωζώνης να ανταποκριθούν στην αύξηση του κόστους δανεισμού που συνεπάγεται η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας, με στόχο να συγκρατηθεί η απόκλιση του κόστους δανεισμού μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά της Bundesbank (μεγαλύτερου μετόχου της ΕΚΤ), ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ, φαίνεται να διαφώνησε με το σχέδιο, υποστηρίζοντας πως η προσπάθεια να αποφασιστεί το σωστό επίπεδο των spread μεταξύ των κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές είναι «σχεδόν αδύνατη» και προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να καταστήσει οικονομικά αδιάφορες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Ο Φελντ δήλωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εποπτεύονται από ανεξάρτητους θεσμούς. Οτιδήποτε άλλο, θα διακινδύνευε τη σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης» συμπλήρωσε ο συνεργάτης του Λίντνερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιο μήνυμα μετέφεραν στην Αθήνα οι δανειστές – Αντίβαρο μεταρρυθμίσεων για στοχευμένα μέτρα στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider