ΤΑΙΠΕΔ: Ποιο είναι το asset των 163 στρεμμάτων του πρώην εργοταξίου της «Γέφυρας» - Οι πιθανές χρήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Ποιο είναι το asset των 163 στρεμμάτων του πρώην εργοταξίου της «Γέφυρας» - Οι πιθανές χρήσεις
Τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίο – Αντίρριο ενεργοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ. Τα χαρακτηριστικά του. Από logistics έως τεχνολογικό πάρκο και τουρισμό.

Τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίο – Αντίρριο ενεργοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, επιβεβαιώνοντας όσα προ διμήνου είχε αποκαλύψει το insider.gr για έναρξη διεργασιών που στόχο έχουν τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το εν λόγω asset.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών έχει οριστεί για τις 18 Οκτωβρίου 2022.

Το ακίνητο έχει συνολική έκταση περίπου 163 στρεμμάτων και βρίσκεται στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, στη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Συνορεύει βορειοανατολικά με τον οικισμό Άγιο Παντελεήμονα και νοτιοδυτικά με τον οικισμό Αντίρριο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το ακίνητο ενδείκνυται κυρίως για την ανάπτυξη πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του έμπροσθεν θαλάσσιου μετώπου, ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ αναδεικνύει και τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου ή ακόμα και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr σε σχετικό του θέμα τον Μάιο, το Ταμείο είχε εκκινήσει σχετικές διαδικασίες για το asset αυτό με την προκαταρκτική διερεύνηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς αγοράς ως προς την μορφή των επιθυμητών επενδύσεων (market sounding) για το ακίνητο αυτό, τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης και η επιλογή του βέλτιστου σεναρίου. Όπως αναφέρονταν τότε, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον, από ποιες πλευρές και για τι είδους χρήσεις, θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες (εκπόνησης ΕΣΧΑΔΑ, pre-marketing, σχεδιασμού και υλοποίησης της συναλλαγής) ώστε να «βγει» διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης.

Το ακίνητο συνολικής έκτασης 163.228 τ.μ. αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα και χρησίμευσε στο παρελθόν ως κύριος εργοταξιακός χώρος κατασκευής της Γέφυρας. Σε δύο τμήματα του έχουν διαμορφωθεί τεχνητές προβλήτες. Να σημειωθεί ότι δεν υφίστανται κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του ακινήτου. Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να γίνει με τις υφιστάμενες εκτός σχεδίου διατάξεις, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ειδικά στον τομέα των logistics, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει και υποτυπώδη λιμενική υποδομή, κληροδότημα των έργων που κατασκευάστηκαν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της καλωδιωτής γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (σε δύο τμήματά του έχουν διαμορφωθεί τεχνητές σταθερές προβλήτες).

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό του Αντιρρίου. Συγκριτικά πλεονεκτήματα του ακινήτου είναι η θέση του στο κέντρο ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού-διαμετακομιστικού κόμβου που συνδέει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο καθώς και με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι λιμένες της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας αποτελούν κύριες πύλες της Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη, το εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο του καθώς και το μέγεθος του. Το ακίνητο βρίσκεται επί της Ιονίας Οδού σε κομβικό σημείο για οδικές μεταφορές και ιδιαίτερα προνομιούχο για την εξυπηρέτηση θαλάσσιων μεταφορών. Η σύνδεση με την Ιονία Οδό είναι άμεση. Το ακίνητο απέχει 211 χλμ. από Αθήνα, 15 χλμ. από την Πάτρα, 205 χλμ. από Ιωάννινα.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην οποία το Ταμείο επιχειρεί να «βγάλει» σχετικό διαγωνισμό καθώς παλιότερα είχε «τρέξει» αντίστοιχος. Με το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να κηρύττει τελικά πέρυσι (Φεβρουάριος 2021) άγονο το τότε εγχείρημα, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του ύψους αποτίμησης του ακινήτου. Μετά από παρατάσεις που είχε δώσει το Ταμείο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, λόγω του loc down της οικονομίας, τελικά κατατέθηκε μόνο μια προσφορά για το οικόπεδο εμβαδού 163 στρεμμάτων. Πλέον, το Ταμείο επανέρχεται με νέο διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά: Έως αρχές 2025 η «πρεμιέρα» των διαγωνισμών – Εντός τροχιάς επενδύσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2030

Κατασκευές – Υποδομές: Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης

Παράταση ζωής για τα δασικά αυθαίρετα

gazzetta
gazzetta reader insider insider