Ευρωζώνη: Σε χαμηλό δυο ετών ο μεταποιητικός PMI, πτώση στην παραγωγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό δυο ετών ο μεταποιητικός PMI, πτώση στην παραγωγή
Μείωση για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή της ευρωζώνης, καθώς οι υψηλότερες τιμές και το δύσκολο οικονομικό outlook κράτησαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

Μείωση για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή της ευρωζώνης, καθώς οι υψηλότερες τιμές και το δύσκολο οικονομικό outlook κράτησαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς όσον αφορά την πραγματοποίηση αγορών.

Ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο από τις 54,6 τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 και ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση των 52 μονάδων.

Ο δείκτης παραγωγής, ο οποίος περιλαμβάνεται στον σύνθετο PMI, βυθίστηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά σε δυο χρόνια, στις 49,3 μονάδες, τον Μάιο ήταν 51,3.

«Η μεταποίηση της ευρωζώνης κινήθηκε σε πτώση τον Ιούνιο, με την παραγωγή να μειώνεται για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια εν μέσω μιας απότομης ύφεσης της ζήτησης», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global. «Η ζήτηση πλέον αποδυναμώνεται καθώς οι εταιρείες αναφέρουν ότι οι πελάτες γίνονται πιο προσεκτικοί σε σχέση με τις δαπάνες λόγω της αύξησης των τιμών και των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών».

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε, επίσης κάτω από τις 50 μονάδες, στις 45,2 μονάδες από τις 48,7, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PMI: Νέα συρρίκνωση της παραγωγής - Σε χαμηλό από τον Ιούλιο 2020 η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Νέα άνοδος σοκ του πληθωρισμού τον Ιούνιο - Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

ΕΕ: Συμφωνία - ορόσημο για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider