Καύσιμα: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση – Πού θα πάνε τα μεγαλύτερα ποσά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση – Πού θα πάνε τα μεγαλύτερα ποσά
Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων και το κέρδος των καταναλωτών. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα. Συνεχίζεται η έκπτωση για το πετρέλαιο κίνησης απευθείας στην αντλία.

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το Fuel Pass 2, το μέτρο που τίθεται σε ισχύ με δικαιούχους 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων/δίκυκλων. Η ρύθμιση η οποία πέρασε την Πέμπτη από τη Βουλή με υπερκομματική στήριξη θα ισχύσει για τρεις μήνες, για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και αποτελεί τη συνέχεια του μέτρου που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο με σκοπό την ελάφρυνση των καταναλωτών από την ακρίβεια των καυσίμων.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις η επιδότηση παρέχεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.

Η επιδότηση είναι πιο υψηλή για όσους χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα αντί για την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιδότηση ύψους 100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων), με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι των παραπάνω περιοχών επιλέξουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσόν αυτό διαμορφώνεται στα 85 ευρώ.

Για τους ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών/μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία την υπόλοιπη Ελλάδα, προβλέπεται επιδότηση 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ποσό αυτό διαμορφώνεται σε 65 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Τα ποσά που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων

Από 70 ευρώ θα λάβουν μέσω ψηφιακής κάρτας οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Το ποσό αυτό πέφτει στα 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Αντίστοιχα από 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας θα λάβουν δικαιούχοι/ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Το κέρδος που θα έχουν οι καταναλωτές

Πρακτικά, επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή ή 80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή ή 100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο. Τα 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, αυτή η επιδότηση, με τα σημερινά δεδομένα, ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, παρατείνεται το μέτρο της έκπτωση 15 λεπτών απευθείας στην αντλία για όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές. Οι οδηγοί θα έχουν όφελος 15 λεπτά στην τελική τιμή ή αλλιώς θα πληρώσουν λίγο κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο αν ληφθούν ως τιμές βάσης οι τρέχουσες τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το Fuel Pass 2 - «Πέρασε» η τρίμηνη παράταση μέτρων ενάντια στην πανδημία

Καύσιμα: Πως θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο την επιδότηση οι καταναλωτές

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο την αναστολή του φόρου στα καύσιμα για 3 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider