Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ράλι των ομολόγων - Υποχωρούν ιταλικό και ελληνικό 10ετές

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ράλι των ομολόγων - Υποχωρούν ιταλικό και ελληνικό 10ετές
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, το ΔΣ θα συζητήσει το πρόσφατο sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Τελευταία Ενημέρωση 13:42

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να συζητήσει το πρόσφατο sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 09:00 GMT (12.00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα προκύψει κάποια ανακοίνωση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η συνάντηση της ΕΚΤ πραγματοποιείται την ίδια μέρα με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημειώνουν ανοδικό ράλι από την περασμένη Πέμπτη που η ΕΚΤ δεσμεύτηκε σε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Γερμανίας και των πιο χρεωμένων χωρών του νότου, ιδιαίτερα της Ιταλίας, να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Αυτή την εβδομάδα, το ιταλικό 10ετές ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το ελληνικό έφτασε στο 4,6% εχθές Τρίτη.

Σήμερα, τα ομόλογα καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση, με το ιταλικό 10ετές να υποχωρεί στο 3,9% και το ελληνικό να κινείται στο 4,3%.

Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται 0,6% στα 1,048 δολάρια, ενώ έως τώρα φέτος έχει χάσει 2,3%.

Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων, αναδεικνύουν τη νευρικότητα των επενδυτών και συνδέονται με τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Σύμφωνα με το CNBC, παράγοντες της αγοράς αναμένουν από την ΕΚΤ ότι θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό και θα παράσχει κάποια σαφήνεια για το είδος των μέτρων που θα μπορούσε να λάβει σε στήριξη των υπερχρεωμένων εθνών.

«Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν σε περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole CIB στο Bloomberg. «Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ξανά πάνω από το 1,05 πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως την έκτακτη συνεδρίαση δημοσίευσε αρχικά η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές «ζητούν» από την Λαγκάρντ να εκπληρώσει την υπόσχεση του Ντράγκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider