Η Ρωσία την Παρασκευή θέλει να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια - Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία την Παρασκευή θέλει να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια - Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία;
Μια πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τους όρους ενός ομολόγου σε δολάρια για το 2026 με κουπόνια που λήγουν αυτήν την Παρασκευή, ενεργοποιώντας μια περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η Ρωσία διολισθήσει σε χρεοκοπία.

Η Ρωσία σκοπεύει να αποπληρώνει το εξωτερικό της χρέος της αντί για δολάρια χρησιμοποιώντας ρούβλια, μετά από το πέρας της περιόδου χάριτος για την επιλογή πληρωμής με το αμερικανικό νόμισμα, θέτοντας πιθανώς τη Μόσχα σε τροχιά χρεοκοπίας.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το τέλος του waiver που άφηνε ένα «παραθυράκι» αποφυγής των κυρώσεων από την Ρωσία, δημιουργώντας της ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς προσπαθεί να μεταφέρει κεφάλαια στους επενδυτές.

Μια πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τους όρους ενός ομολόγου σε δολάρια για το 2026 με κουπόνια που λήγουν αυτήν την Παρασκευή, ενεργοποιώντας μια περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η Ρωσία διολισθήσει σε χρεοκοπία.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια «τεχνητή κατάσταση που δημιουργήθηκε από ένα μη φιλικό έθνος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοβ σε δήλωση του, σύμφωνα με το Bloomberg. «Έχουμε τα χρήματα και την προθυμία να πληρώσουμε».

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα γίνουν σε λογαριασμούς ξένων επενδυτών τύπου «C», στους οποίους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση αφού υποβάλουν αίτηση στους αρμόδιους οργανισμούς της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία και εάν οι επενδυτές θα μπορούσαν τελικά να αντλήσουν τα κεφάλαια.

Η Ρωσία ωθείται όλο και πιο κοντά στην χρεοκοπία λόγω κυρώσεων και περιορισμών που επιβλήθηκαν ως τιμωρία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα των ΗΠΑ απαγορεύεται να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση από τις 12:01 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης την Τετάρτη.

Η Ρωσία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει πληρωμές εξωτερικού χρέους περίπου 100 εκατ. δολαρίων την Παρασκευή. Δεδομένου ότι αναμενόταν η λήξη του waiver, άρχισε να μεταφέρει τα χρήματα την περασμένη εβδομάδα για να προλάβει τους νέους περιορισμούς, ισχυριζόμενη πως επειδή τα κεφάλαια έχουν μεταφερθεί στον φορέα που πραγματοποιεί τις πληρωμές, οι υποχρεώσεις της αναφορικά με το χρέος εκπληρώθηκαν.

Από τις επικείμενες πληρωμές της Ρωσίας, μόνο το ομόλογο σε ευρώ του 2036 με κουπόνι λήξης την Παρασκευή επιτρέπει πληρωμές σε ρούβλια. Το 2026, με ονομαστική αξία σε δολάριο, αναφέρει μόνο τη στερλίνα, τα ευρώ ή τα γαλλικά φράγκα ως εναλλακτικά νομίσματα, σύμφωνα με τα έγγραφα που συνοδεύουν τους τίτλους. Για τις επόμενες τρεις πληρωμές στα τέλη Ιουνίου, επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται το ρούβλι ως εναλλακτικό νόμισμα για πληρωμές.

Τον Απρίλιο, η Moody's είπε ότι κάθε απόπειρα της Ρωσίας να πληρώσει με ρούβλια ομόλογα σε δολάρια θα «θεωρηθεί ως χρεοκοπία» εάν η κατάσταση δεν διευθετηθεί εντός 30 ημερών από την καταβολή των χρημάτων. Τελικά, η Ρωσία μετέφερε τα κεφάλαια σε δολάρια, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα κοινό με το 1998, όταν η Ρωσία δεν είχε επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει τα χρέη της», είπε ο Σιλουάνοφ, αναφερόμενος στη χρονιά που η Ρωσία αθέτησε χρέος περίπου 40 δισ. δολαρίων σε ομόλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Οι μισοί πελάτες της Gazprom από το εξωτερικό έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

Η ΕΕ έχει «παγώσει» 23 δισ. ευρώ της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας - Κάτω των εκτιμήσεων

Σε υψηλό 4 ετών το ρούβλι έναντι του δολαρίου - Μερική άρση των περιορισμών στις συναλλαγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider