Ντόναχιου: Σημαντική η παράταση της ρήτρας διαφυγής αλλά δεν αλλάζει τον στόχο - Τζεντιλόνι: Οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόναχιου: Σημαντική η παράταση της ρήτρας διαφυγής αλλά δεν αλλάζει τον στόχο - Τζεντιλόνι: Οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν
Στόχος του Eurogroup είναι να ετοιμάσει μια δήλωση για τη δημοσιονομική στάση του επόμενου έτους στο Eurogroup του Ιουλίου.

«Σημαντική εξέλιξη» χαρακτήρισε τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για ακόμη έναν χρόνο ο Πασκάλ Ντόναχιου, Πρόεδρος του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου όπου παρουσιάστηκε το πακέτο μέτρων που πρότεινε η Κομισιόν.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν αλλάζει τον στόχο για προοδευτική αλλαγή της δημοσιονομικής στάσης, από διευκολυντική φέτος, σε ουδέτερη του χρόνου. Και μίλησε για ευρεία συμφωνία μεταξύ των υπουργών ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως οι δημοσιονομικές πολιτικές και αποφάσεις θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμες σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον. Ο Ντόναχιου επισήμανε ότι θα υπάρξει και συνέχεια των συζητήσεων και σε μεγαλύτερο βάθος τους προσεχείς μήνες, χαρακτηρίζοντάς τες πολύ περίπλοκες. Στόχος του Eurogroup είναι να ετοιμάσει μια δήλωση για τη δημοσιονομική στάση του επόμενου έτους στο Eurogroup του Ιουλίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι παγκόσμιες, είπε αναφερόμενος στις υψηλές τιμές ενέργειας με ποικίλες, σοβαρές, επιπτώσεις για τους πιο ευάλωτους. Ωστόσο, η Ευρωζώνη έχει την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσει αυτό το νέο σοκ, χάρη στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, τους υγιείς ισολογισμούς αλλά και την ευελιξία της οικονομίας. Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει επίπτωση στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και ότι η υψηλή τιμή ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη της Ευρώπης.

Ο Ντόναχιου αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, λέγοντας πως επιχειρείται μια ισορροπημένη προσέγγιση που στηρίζεται σε 4 τομείς πολιτικής και 2 φάσεις και ένα πολιτικό ορόσημο. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας θα ήταν επωφελής για αυτό και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά στο μέλλον για να στρωθεί το μονοπάτι. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Ιούνιο προκειμένου να επιτευχθεί τελικά συμφωνία.

Τζεντιλόνι: Οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν - Η επέκταση της ρήτρας διαφυγής δίνει περιθώρια αντίδρασης

Η παράταση της ρήτρας διαφυγής δίνει περιθώρια στη δημοσιονομική πολιτική να αντιδράσεις στις πιέσεις τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης -εκτός από την ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία- καθώς μείωσε σημαντικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ενώ υπάρχουν προβλέψεις για παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, όπως τονίζεται στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Οικονομικών επισήμανε πως «οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν στο προσκήνιο, όπως περιγράφονται στις προβλέψεις της Κομισιόν», ενώ σημείωσε πως «η αβεβαιότητα είναι αυξημένη», εκτιμώντας πως η οικονομία είναι ακόμα μακριά από την ομαλότητα.

«Για αυτό και αποφασίσαμε την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023, κάτι που θα δώσει περιθώριο στη δημοσιονομική πολιτική να λάβει άμεσες αντιδράσεις στις παραπάνω πιέσεις.

«Για αυτό και αποφασίσαμε την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023, κάτι που θα δώσει περιθώριο στη δημοσιονομική πολιτική να λάβει άμεσες αντιδράσεις στις παραπάνω πιέσεις.

Ρέγκλινγκ: Επιπτώσεις και από Κίνα-ΗΠΑ

Το consensus της αγοράς για την οικονομία της Ευρώπης φέτος και του χρόνου είναι εν γένει ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις της Κομισιόν, είπε επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος παρευρέθηκε πρόσφατα σε επενδυτικό roadshow στη Σιγκαπούρη. Αυτό περιλαμβάνει και τα αρνητικά σενάρια για ύφεση που συζητώνται στις αγορές. Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές του επιπτώσεις, οι εξελίξεις σε Κίνα και ΗΠΑ διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, όπως για παράδειγμα η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο επίκεντρο του Eurogroup

gazzetta
gazzetta reader insider insider