Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο επίκεντρο του Eurogroup

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο επίκεντρο του Eurogroup
Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, ενώ η Κομισιόν εκπροσωπείται από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο κ. Τζεντιλόνι.

Πιο αναλυτικά, το Eurogroup θα συζητήσει τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής, εστιάζοντας στις δημοσιονομικές πολιτικές. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στους Υπουργούς τις γνώμες της σχετικά με τα επικαιροποιημένα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Αργότερα, σε διευρυμένη σύνθεση, οι Υπουργοί θα συζητήσουν το σχέδιο προγράμματος εργασιών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Eurogroup. Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, περίπου στις 20:30 (ώρα Ελλάδος).

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι και η Επίτροπος κ. Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί επίσης στις Βρυξέλλες στις 11:30 (ώρα Ελλάδος). Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με βάση δύο θέματα: το σχέδιο άμεσης αντίδρασης που πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ουκρανίας, καθώς και το πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο ανασυγκρότησης· και την επιβολή κυρώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ομοιομορφία τους.

Θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, με βάση την πρόταση της Επιτροπής και την πρόοδο που σημειώθηκε σε πρόσφατες συνόδους. Οι Υπουργοί θα επιδιώξουν επίσης να εγκρίνουν μια γενική προσέγγιση σχετικά με έναν κανονισμό που προτείνει η Επιτροπή, ο οποίος αφορά τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα παρουσιάσει το σχέδιο RePowerEU για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των διαταραχών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας που προκαλούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με τα κείμενα για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα παρουσιάσει την έκθεση της ομάδας σοφών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τελωνειακή ένωση. Τέλος, οι Υπουργοί θα δώσουν συνέχεια στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G20 στις 20 Απριλίου, η οποία επικεντρώθηκε στις μείζονες προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου μετά την υπουργική σύνοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λήξη εποπτείας στις 20/8 αναγγέλλει η Κομισιόν – Προς Ευρώπη δυο ταχυτήτων στα μέτρα στήριξης με κριτήριο το χρέος

Σταϊκούρας για έκθεση Κομισιόν: Κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider