Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα έχει αρνητικά επιτόκια στα τέλη Σεπτεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα έχει αρνητικά επιτόκια στα τέλη Σεπτεμβρίου
Η πρώτη αύξηση θα έρθει πιθανότατα τον Ιούλιο, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ευρωζώνη δεν θα έχει πια αρνητικά επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο και να εξέλθει από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εκτιμώ ότι οι αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», αναφέρει σε μια ανάρτηση στο blog της ΕΚΤ τη Δευτέρα. «Αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με το guidance. Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».

Με τον πληθωρισμό σχεδόν στο τετραπλάσιο του στόχου του 2% της ΕΚΤ, οι προσδοκίες πως το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από το τρέχον επίπεδο του -0,5% τον Ιούλιο όλο και ενισχύονται. Το σχόλιο της Λαγκάρντ «βλέπει» δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία στις συναντήσεις Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ενώ ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλαας Κνοτ, αναφέρθηκε στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμα και κατά μισή μονάδα, αν χρειαστεί, η Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή.

«Είναι λογικό να κινούμαστε βήμα προς βήμα, παρατηρώντας τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό καθώς αυξάνονται τα επιτόκια», επανέλαβε.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να «σχεδιάσει και να αναπτύξει νέα εργαλεία» προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική μεταδίδεται σωστά στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από μια δεκαετία έχει αυξήσει τις ανησυχίες για έναν πιθανό κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων στα 19 μέλη του νομισματικού μπλοκ.

Το ευρώ ανήλθε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό έναντι του δολαρίου σήμερα, με άνοδο έως και 0,7% στο 1,0635.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (ΕΚΤ): Σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων - Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί «άμεσα» μακριά από τα αρνητικά επιτόκια

Μπερνάνκι - Τρισέ στην «κόντρα» με Πάουελ - Λαγκάρντ για πληθωρισμό - επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider