Οι G7 συμφώνησαν για την άμεση ενίσχυση της Ουκρανίας με 19 δισ. δολάρια - Νέο πακέτο τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι G7 συμφώνησαν για την άμεση ενίσχυση της Ουκρανίας με 19 δισ. δολάρια - Νέο πακέτο τον Ιούνιο
Με το ποσό των 19 δισ. δολαρίων θα ενισχύσουν άμεσα την οικονομία της Ουκρανίας τα επτά πλουσιότερα κράτη στον κόσμο (G7), όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη στην Βόννη.

Με το ποσό των 19 δισ. δολαρίων θα ενισχύσουν άμεσα την οικονομία της Ουκρανίας τα επτά πλουσιότερα κράτη στον κόσμο (G7), όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη στην Βόννη.

Στόχος του νέου πακέτου ενίσχυσης είναι η εγγύηση της οικονομικής βιωσιμότητας της Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον, καθώς η χώρα της ανατολικής Ευρώπης συνεχίζει να αντιστέκεται στην ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το δίκτυο Bloomberg, η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες ανέρχονται κάθε μήνα στα 4 με 5 δισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται πως μετά τη λήξη του πολέμου θα απαιτηθεί η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Πρέπει να εγγυηθούμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί, επομένως βρισκόμαστε εδώ με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων ώστε να εξασφαλίσουμε πως η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για τις ανάγκες του πολέμου», ανέφερε ο Λίντνερ στο περιθώριο συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G7.

Διαβάστε ακόμα - Γέλεν: Η G7 θα στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία για να ανταπεξέλθει της κρίσης

«Φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα από 19 δισ. δολάρια για να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως «η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους επόμενους μήνες».

«Τα χρήματα θα προέλθουν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Λίντνερ, υπογραμμίζοντας πως «το μήνυμα που στέλνουν οι χώρες της G7 είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς στέκονται στο πλάι της Ουκρανίας, υπερασπιζόμενες τις κοινές αξίες μας».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ηγέτες των G7 αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στα τέλη Ιουνίου στην Γερμανία, στοχεύοντας στην διάθεση ενός ακόμα μεγαλύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 35% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να εκτιμά πως η συνολική προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας θα κοστίσει περισσότερα από 600 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 40 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας

Κομισιόν: Σχέδιο για «χέρι» σε πόρους ολιγαρχών της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Γέλεν (ΗΠΑ): Η G7 θα στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία για να αντεπεξέλθει της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider