Λαγκάρντ: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι
«Η αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών», υπενθύμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο καλοκαίρι, η Κριστίν Λαγκάρντ, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

«Η αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών», υπενθύμισε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Αμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πέτερ Τσέντσερ. Το «ταξίδι» της νομισματικής εξομάλυνσης έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη, πρόσθεσε.

«Θα σταματήσουμε τις αγορές στοιχείων ενεργητικού πιθανόν στις αρχές του τρίτου τριμήνου, μάλλον τον Ιούνιο. Κατόπιν, θα είναι καιρός να εξετάσουμε τα επιτόκια», είπε η Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε τον Μάρτιο σε επίπεδο-ρεκόρ στο 7,5% σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Αν γίνει η αύξηση των επιτοκίων –η πρώτη από το 2011– θα πρέπει να αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίαση για θέματα νομισματικής πολιτικής πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της, την 21η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους FT, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφιερώσει αρκετές ημέρες προσπαθώντας να πείσει τους επενδυτές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει μια πιο «σταδιακή» προσέγγιση συγκριτικά με τη Fed. Μια τέτοια αλλαγή στάσης, την οποία προβλέπουν τώρα οι αναλυτές της Goldman Sachs και της JPMorgan Chase, θα σήμαινε ανατροπή για την ΕΚΤ και την πρόεδρό της, η οποία μόλις τον Δεκέμβριο επέμενε ότι μια αύξηση των επιτοκίων το 20222 είναι «πολύ απίθανη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Περαιτέρω μείωση στις προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να κάνει η ΕΚΤ

Κυρώσεις: Το Ευρώ διολισθαίνει δυναμικά... και το ρούβλι ακριβαίνει επικίνδυνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider