«Συναγερμός» στο κινεζικό real estate: Εταιρείες «αδυνατούν» να ανακοινώσουν αποτελέσματα έτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συναγερμός» στο κινεζικό real estate: Εταιρείες «αδυνατούν» να ανακοινώσουν αποτελέσματα έτους
Ανάμεσά τους είναι η προβληματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande που τάραξε τις επενδυτικές αγορές πέρυσι ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους της.

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει για την κινέζικη αγορά ακινήτων καθώς μια σειρά developers της χώρας προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι είτε δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν εγκαίρως τα οικονομικά τους αποτελέσματα είτε δεν έχουν ακόμη ορίσει συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου τους.

Ανάμεσά τους είναι η προβληματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande που τάραξε τις επενδυτικές αγορές πέρυσι ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους της.

Οι εταιρείες έδωσαν διάφορους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσαν να το κάνουν.

Σε μια κατάθεση της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, σύμφωνα με το CNBC, η Evergrande ανέφερε ότι λόγω των «δραστικών αλλαγών» στο επιχειρησιακό της περιβάλλον από το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους, οι αρχές της πρόσθεσαν «ένα μεγάλο αριθμό πρόσθετων ελεγκτικών διαδικασιών» φέτος.

Σε συνδυασμό με «την επίδραση που προκλήθηκε από το ξέσπασμα της Covid-19», η Evergrande δεν θα μπορεί να ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο real estate «κολοσσός» τονίζει ακόμα ότι θα δημοσιεύσει τα ελεγμένα από τις εποπτικές αρχές αποτελέσματα της «το συντομότερο δυνατό» μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Η ιαπωνική τράπεζα Nomura ακόμα αναφέρει πως άλλοι developers ακινήτων επικαλέστηκαν πως παραιτήσεις από πλευράς ελεγκτών οι οποίες οδήγησαν στο να μην μπορούν να ανακοινώσουν εγκαίρως τα αποτελέσματα τους για το οικονομικό έτος 2021.

Η Ronshine ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η PwC παραιτήθηκε από τον έλεγχο της, αναφέροντας τον ανεπαρκή χρόνο που είχε στην διάθεση της καθώς και την αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Κίνα ως δύο βασικούς λόγους για αυτήν την εξέλιξη.

Τους τελευταίους δύο μήνες, developers ακινήτων όπως οι Aoyuan, Shanghai Shimao και Hopson ανακοίνωσαν επίσης αλλαγή ελεγκτών.

«Όταν οι προγραμματιστές αλλάζουν ελεγκτές πριν από την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων έτους, συνήθως σηκώνουν κόκκινο πανί σχετικά με πιθανά ζητήματα ελέγχου και συνήθως οδηγούν σε σοβαρές ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αξιοπιστία των οικονομικών τους μεγεθών», ανέφερε η Nomura σε υπόμνημα της.

Αναμένεται πτώση της κερδοφορίας

Από τη Δευτέρα, εννέα κατασκευαστές ακινήτων δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου τους, προσθέτει η Nomura.

Η πιθανότητα περισσότεροι developers να μην μπορούν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους εγκαίρως αυξάνεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εισηγμένες εταιρείες πρέπει να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου τους τουλάχιστον επτά εργάσιμες ημέρες πριν από τις πραγματικές ημερομηνίες των αποτελεσμάτων τους - οι οποίες έχουν οριστεί για τις 31 Μαρτίου έως τελική διορία.

«Ακόμη και αν οι developers καταφέρουν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το οικονομικό έτος 2021 στην ώρα τους, αναμένουμε έγκυρες απόψεις και αδύναμα αποτελέσματα γενικά (συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους, μείωση κερδών και μειωμένη πληρωμή μερισμάτων για το οικονομικό έτος 21- 22) για τον κλάδο τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω την πτώση των τιμών των μετοχών του κλάδου, κατά την άποψή μας», δήλωσε η Nomura.

Photo: @AssociatedPress

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Evergrande: Στόχος η παράδοση 600.000 διαμερισμάτων εντός του 2022

Σόρος κατά Πεκίνου για την Evergrande: «Μην επενδύετε στην αγορά ακινήτων της Κίνας»

Θυγατρική της Evergrande συμφώνησε για καθυστέρηση πληρωμών προς ομολογιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider