Minsheng: H κρίση της Evergrande συμπαρασύρει την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Minsheng: H κρίση της Evergrande συμπαρασύρει την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Κίνας
Ο λόγος για την China Minsheng Banking, την οποία μια ατυχής κίνηση στον στεγαστικό δανεισμό την έχει μετατρέψει σε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης χρέους real estate που ταράζει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Κάποτε χαιρετίστηκε ως το μέλλον της κινεζικής τραπεζικής, ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα που θα «έβγαζε» χρήμα υπερνικώντας τους κρατικούς αντιπάλους του.

Ο λόγος για την China Minsheng Banking, την οποία μια ατυχής κίνηση στον στεγαστικό δανεισμό την έχει μετατρέψει σε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης χρέους real estate που ταράζει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Πληγωμένη από τις αυξανόμενες απώλειες σε δάνεια προς developers, συμπεριλαμβανομένης της Evergrande, η μετοχή της Minsheng υποχώρησε 31% τους 12 μήνες έως την προηγούμενη εβδομάδα - τη χειρότερη επίδοση στον 155-μελή Bloomberg World Banks Index. Τα hedge funds και άλλοι short sellers είναι πιο bearish για την τράπεζα από οποιονδήποτε από τις ανταγωνίστριες της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγές που γνωρίζουν τα εσωτερικά της Minsheng, σύμφωνα με το Bloomberg, λένε ότι η τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1996 ως ο πρώτος μη κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα της Κίνας, βρίσκεται τώρα σε διαδικασία όπου προσπαθεί να κάνει damage control. Έχει αναδιαρθρώσει τον όμιλο χρηματοδότησης ακινήτων για να δώσει περισσότερη εξουσία στους διευθυντές τοπικών υποκαταστημάτων, ενώ έχει θέσει τη μείωση του χρέους ακινήτων κορυφαία προτεραιότητα για το 2022 και σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς για ένα τμήμα του προσωπικού στο μισό.

Τα δεινά της Minsheng υπογραμμίζουν τις διευρυνόμενες συνέπειες από την καταστολή του Κινέζου Προέδρου Σι Ζινπίνγκ στον κλάδο ακινήτων και σε άλλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα της χώρας. Προσφέρει επίσης μια προειδοποίηση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που επενδύουν δισ. δολάρια για να επεκταθούν στην Κίνα: Οι επενδύσεις που φαίνονται σίγουρες μπορούν γρήγορα να χαλάσουν όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας αποφασίζουν να αλλάξουν πορεία.

Η Minsheng έχει περίπου 130 δισ. γουάν (20 δισ. δολάρια) έκθεση σε προγραμματιστές ακινήτων υψηλού κινδύνου, που αντιστοιχεί στο 27% του λεγόμενου tier-1 κεφαλαίου της, ο μεγαλύτερος μεταξύ των μεγάλων κινεζικών δανειστών, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup σε μια έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Η τράπεζα θα χρειαστεί χρόνια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επισφαλών χρεών της και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια εισφορά κεφαλαίου από έναν ισχυρότερο αντίπαλο, δήλωσε ο Σεν Μενγκ, διευθυντής της Chanson, μιας επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Πεκίνο.

«Η επιδίωξη της υψηλής ανάπτυξης και των αποδόσεων στους ιδιώτες μετόχους της ώθησε την τράπεζα να αναλάβει πολλές επενδύσεις υψηλού ρίσκου», είπε ο Σεν.

Η Minsheng, σε απάντηση σε ερωτήσεις του Bloomberg, ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση της μονάδας χρηματοδότησης real estate στα τέλη του 2020, μεταφέροντας ορισμένες λειτουργίες σε τοπικά υποκαταστήματα. Οι μισθοί των εργαζομένων είναι σε μεγάλο βαθμό σταθεροί, πρόσθεσε η τράπεζα.

Ο πρόεδρος Γκάο Γινσίν, ο οποίος προσχώρησε στη Minsheng από την Bank of China το 2020, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε μια συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο. «Πριν από δέκα χρόνια ήμασταν το διαμάντι στον χώρο, αλλά τώρα το χάσμα μας με τους ανταγωνιστές διευρύνεται», είπε ο Γκάο. «Η εταιρική διακυβέρνηση θα αλλάξει σε μακρόπνοη από κοντόφθαλμη».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Minsheng αντιμετωπίζει έναν απολογισμό μετά από μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Το 2009, ο Ντονγκ Γοευνμπιάο, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της Minsheng μαζί με άλλους πλούσιους Κινέζους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του κροίσου Λιου Γιονγκχάο και του μεγιστάνα ακινήτων Λου Ζινκιάνγκ, ενορχήστρωσε την προώθηση της τράπεζας για δανεισμό στη βιομηχανία χάλυβα ως μέρος του στόχου να γίνει η πιο κερδοφόρα τράπεζα στην Κίνα. Ενώ τα κέρδη της Minsheng αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 50% τα επόμενα πέντε χρόνια, μια ύφεση στον τομέα του χάλυβα οδήγησε τελικά σε μια συσσώρευση επισφαλών δανείων και ο Ντονγκ αποχώρησε από την τράπεζα το 2014.

Στη συνέχεια, η Minsheng στράφηκε στον κλάδο ακινήτων, η οποία γνώρισε πολλά χρόνια ανάπτυξης τροφοδοτούμενης από τον αλόγιστο δανεισμό, έως ότου η κυβέρνηση του Σι άρχισε να επιβάλλει ολοένα αυστηρότερους περιορισμούς στην κερδοσκοπία στην στέγαση και στη μόχλευση των κατασκευαστών.

Καθώς οι χρεοκοπίες άρχισαν να εκτινάσσονται στα ύψη, η Minsheng ανέφερε πτώση κερδών κατά 36% το 2020 -τη μεγαλύτερη σε τουλάχιστον δύο δεκαετίες- και άλλη πτώση 5% τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Περισσότερα προβλήματα ενόψει

Η τράπεζα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Evergrande, της οποίας η κρίση χρέους έχει συγκλονίσει τις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο χρόνο και πυροδότησε ντόμινο σε ολόκληρη τη βιομηχανία ακινήτων της Κίνας. Η Minsheng είχε έκθεση περίπου 29 δισ. γουάν στην Evergrande από τον Ιούνιο του 2020.

Η Minsheng είπε τον Σεπτέμβριο ότι τα δάνειά της προς την Evergrande μειώθηκαν κατά περίπου 15% από τον Ιούνιο του 2020, χωρίς να προσδιορίσει ακριβές επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη τον έμμεσο δανεισμό της τράπεζας στην Evergrande μέσω πιστωτικών προϊόντων, η έκθεση της Minsheng στον προγραμματιστή υπερβαίνει τα 29 δισ. γουάν.

Η Minsheng είπε στο Bloomberg ότι τα δάνειά της στην Evergrande συνδέονται όλα με οικιστικά έργα, με επαρκείς εγγυήσεις, όπως γη, ακίνητα και έργα υπό κατασκευή. Η τράπεζα είπε ότι δεν έχει επενδύσει σε ομόλογα της Evergrande ούτε έχει συνεργαστεί μέσω προϊόντων διαχείρισης περιουσίας ή funds.

Η Minsheng υπήρξε επίσης σημαντικός πιστωτής σε άλλους προβληματικούς προγραμματιστές, όπως η China Fortune Land Development, η Sichuan Languang Development και η Tahoe Group. Η συνολική έκθεσή της σε δάνεια ακίνητης περιουσίας ανήλθε συνολικά σε 417 δισ. γουάν στις 30 Ιουνίου. Ενώ είναι μειωμένη κατά περίπου 20 δισ. γουάν από την αρχή του 2021, εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι ίσχυε πέντε χρόνια πριν.

Στις ανησυχίες των επενδυτών προστίθενται ερωτήματα σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση της Minsheng. Η τράπεζα έχει πληγεί με τουλάχιστον τρία πρόστιμα που ξεπερνούν τα 100 εκατ. γουάν το καθένα τα τελευταία τρία χρόνια -περισσότερα από ό,τι ανταγωνιστές της- για ρυθμιστικά λάθη, συμπεριλαμβανομένων μη συμμορφούμενων δανείων για προγραμματιστές ακινήτων και προϊόντων διαχείρισης πλούτου.

Η σχέση της τράπεζας με έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της, την China Oceanwide Holdings του Λου, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία. Η Minsheng επέκτεινε μια πιστωτική γραμμή 21,6 δισ. γουάν στην Oceanwide τον Δεκέμβριο, ακόμη και όταν ο προγραμματιστής είχε αθετήσει την πληρωμή σε ένα ομόλογο σε δολάρια. Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι διατηρεί αυστηρά μέτρα παρακολούθησης για την Oceanwide και θα ελέγξει τους κινδύνους ενισχύοντας τις εξασφαλίσεις της.

Πολλές από τις προκλήσεις της Minsheng έχουν αναμφισβήτητα αποτιμηθεί από τους επενδυτές. Η τράπεζα, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 25 δισ. δολαρίων, διαπραγματεύεται στο Χονγκ Κονγκ για μόλις 0,2 φορές τα αναφερόμενα καθαρά περιουσιακά στοιχεία, το χαμηλότερο επίπεδο στον δείκτη Bloomberg World Banks. Η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε χρηματιστηριακή αξία, έχει πολλαπλάσιο του 1,94.

Οι πιστωτικές αγορές υποδηλώνουν ότι η Minsheng θα αντιμετωπίσει την ύφεση στον χώρο των ακινήτων χωρίς μια δική της κρίση ρευστότητας. Τα διαπραγματεύσιμα καταθετικά πιστοποιητικά ενός έτους της τράπεζας έχουν ενδεικνυόμενη απόδοση περίπου 2,77%, μόνο μερικές μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι αντίστοιχες εταιρείες, όπως η China Merchants Bank και η Ping An Bank. Η Μinsheng θέλει να επωφεληθεί από την χαλάρωση της κυβέρνησης στους περιορισμούς στον κλάδο των ακινήτων, μια στροφή που έχει ήδη βοηθήσει τη σταθεροποίηση της μετοχής της τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Minsheng βασίζει τη μελλοντική της ανάπτυξη στη λιανική τραπεζική και στον δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις - τομείς που, προς το παρόν τουλάχιστον, χαίρουν υποστήριξης από την κυβέρνηση του Σι. Η τράπεζα έχει προσλάβει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη από ανταγωνιστές για να ηγηθούν της μετάβασής της.

Ωστόσο, η Minsheng αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να γίνει ένας ισχυρός παίκτης στην καταναλωτική τραπεζική. Τα περιουσιακά της στοιχεία πελατών λιανικής ανήλθαν σε 2 τρισ. γουάν τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 3 τρισ. γουάν στην Ping An Bank και 10 τρισ. γουάν στην China Merchants Bank.

Εν τω μεταξύ, οι short sellers στοιχηματίζουν ότι η Minsheng θα αντιμετωπίσει περισσότερη αναταραχή καθώς η κρίση προγραμματιστών ακινήτων στην Κίνα παρατείνεται. Τα στοιχήματα εναντίον της τράπεζας ανέρχονται στο 8,6% των κυκλοφορόντων μετοχών, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο της δεύτερης πιο σορταρισμένης εταιρείας στον δείκτη Bloomberg World Banks Index, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Το σημείο καμπής για την Minsheng θα μπορούσε να είναι πολύ μακριά, σύμφωνα με τον Σεν της Chanson.

«Με τον κίνδυνο για τους ιδιώτες προγραμματιστές να αυξάνεται, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να καθαρίσει η Minsheng τα επισφαλή χρέη της», κατέληξε ο Σεν.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Evergrande, δώσε πίσω τα χρήματά μας» -Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της κινεζικής εταιρείας

Evergrande: Οι πωλήσεις ακινήτων το 2021 έπεσαν 39% - Η μετοχή της κέρδισε στην επανέναρξη διαπραγμάτευσης

Σε αναστολή οι μετοχές της Evergrande, εν αναμονή δημοσίευσης εσωτερικών πληροφοριών

gazzetta
gazzetta reader insider insider