Πάουελ (Fed): Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη - Θα λάβουμε όσα μέτρα απαιτούνται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη - Θα λάβουμε όσα μέτρα απαιτούνται
Την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να λάβει «σκληρά» μέτρα με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Fed.

Την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να λάβει «σκληρά» μέτρα με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατά την τοποθέτησή του σε εκδήλωση της National Association for Business Economics, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα τρέχοντα ποσοστά του πληθωρισμού είναι σε θέση να απειλήσουν την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της Fed τόνισε πως «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», ενώ δεσμεύθηκε για τη λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων για την μείωση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων μέχρις ότου τεθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις στις τιμές.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε πως- σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο- οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, υπογραμμίζοντας πως «εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης, θα το κάνουμε».

«Και αν καταλήξουμε πως πρέπει να αυστηροποιήσουμε τη στάση μας, θα το κάνουμε επίσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η Fed προχώρησε στην πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων από το 2018 κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ μόνο ένα μέλος του διοικητικού της συμβουλίου τάχθηκε υπέρ μίας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς εξέφρασε την στήριξη του στο σενάριο των συνολικά έξι αυξήσεων επιτοκίων φέτος και δύο για το 2023, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οικονομία των ΗΠΑ.

«Το να θέσουμε υπό έλεγχο τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού είναι η κύρια ανησυχία για μένα για το 2022», είπε ο Μπόστιτς σε δηλώσεις που προορίζονται για την Εθνική Ένωση για την Οικονομία των Επιχειρήσεων και αναπαράγει το Reuters, σημειώνοντας επίσης ότι είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί η σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Ωστόσο, προσέθεσε, «τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας είναι στο μυαλό μου και μετριάζουν την πεποίθησή μου ότι μια εξαιρετικά επιθετική αλλαγή των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη σήμερα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η επιθετικότερη στροφή της Fed και το στοίχημα των αγορών

Μπόστιτς (Fed): Μια «εξαιρετικά επιθετική πολιτική» αύξησης των επιτοκίων δεν είναι κατάλληλη σήμερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider