SWIFT: Μπλόκο ΕΕ σε επτά ρωσικές τράπεζες - Εκτός λίστας Sberbank και Gazprombank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SWIFT: Μπλόκο ΕΕ σε επτά ρωσικές τράπεζες - Εκτός λίστας Sberbank και Gazprombank
Τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SWIFT, συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SWIFT, συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με λίστα που έχει καταρτίσει, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τη λίστα εξαιρείται η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας καθώς και η τράπεζα που ανήκει εν μέρει στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC. Η απουσία της Sberbank PJSC και της Gazprombank αναδεικνύει την ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχουν οι κυρώσεις στην ίδια την Ευρώπη. Εξάλλου, το μπλόκο της Ρωσίας από το SWIFT θεωρούνταν από καιρό απαγορευμένo για πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πιθανής ζημιάς που θα μπορούσε να προκαλέσει στις δικές τους οικονομίες, ορισμένες από τις οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια.

Μεταξύ των τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν την απαγόρευση από το σύστημα, το οποίο επιτρέπει συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, είναι η VTB Bank PJSC και η Bank Rossiy. Τα άλλα ιδρύματα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB.RF, σύμφωνα με τη λίστα, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ των κυβερνητικών απεσταλμένων της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τη λίστα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η ΕΕ επιδιώκει να συμφωνήσει σε έναν κοινό κατάλογο και με τις ΗΠΑ. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε εχθές ότι υπάρχει ένας κατάλογος τραπεζών για τις οποίες τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι πρέπει να αποκοπούν από το SWIFT και ότι αυτές θα εξεταστούν πρώτα.

Η Sberbank έχει διπλάσια περιουσιακά στοιχεία από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στη Ρωσία, ενώ κατέχει περίπου τις μισές καταθέσεις της χώρας, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια πελάτες λιανικής. Η Gazprombank είναι η βασική τράπεζα για τους ενεργειακούς ομίλους της Ρωσίας.

Το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, είναι κεντρικό στοιχείο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αδυναμία πρόσβασης σε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά. Η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, αλλά έχει λιγότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λίγες ξένες εταιρείες.

Η εταιρεία SWIFT, με έδρα το Βέλγιο, δήλωσε ότι, ενώ είναι ένας ουδέτερος παγκόσμιος συνεταιρισμός με μέλη σε 200 χώρες, είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ και του Βελγίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider