Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις στη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις στη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank
Η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σήμερα τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τον τραπεζικό κολοσσό Sberbank, στον κατάλογο με τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σήμερα τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τον τραπεζικό κολοσσό Sberbank, στον κατάλογο με τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία από τον στρατό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφού έθεσε στο στόχαστρο πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε πάγωμα «τις επόμενες ημέρες» των περιουσιακών στοιχείων στο έδαφός του όλων των ρωσικών τραπεζών.

Όπως έγραφε χθες το insider.gr, ασφυξία ρευστότητας που ανοίγει τον δρόμο για την πτώχευση ρωσικών τραπεζών, αλλά και θυγατρικών τους στην Ευρώπη, προκαλεί ο αποκλεισμός επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα παγκόσμιων τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, καθώς ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB) – η Αρχή Εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα της ΕΕ που συστάθηκε και λειτούργησε την 1η/1/2015 για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης και αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Τραπεζικής Ένωσης -, πάτησε το κουμπί του συναγερμού για την ρωσική τράπεζα Sberbank, μίας από τις μεγαλύτερες της χώρας. «Πορτοκαλί συναγερμό» είχε σημάνει νωρίτερα η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, κατόπιν των μεγάλων αναλήψεων αποταμιεύσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία από τις δυτικές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider