ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Έρχεται η σειρά των υποδομών Δικαιοσύνης – Προχωρά «πακέτο» 2,2 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Έρχεται η σειρά των υποδομών Δικαιοσύνης – Προχωρά «πακέτο» 2,2 δισ. ευρώ
Ετοιμάζεται η εσωτερική Μονάδα Ωρίμασης Έργων του Ταμείου για το project «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών». Οι μεγάλες δράσεις (και) του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι στα «σκαριά»

Μετά τις δράσεις για την «ανακαίνιση του ΟΑΚΑ», τα νέα «Βιομηχανικά Πάρκα» και το «σχέδιο προστασίας δασών» που έχουν «περάσει» στη μονάδα ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το γνωστό μας PPF, για τις οποίες ήδη το Ταμείο προωθεί σχετικές ενέργειες, διαδικασίες ή διαγωνισμούς (π.χ. συμβούλους), άλλο ένα σημαντικό project του είναι στα… «σκαριά».

Ο λόγος για την «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών», για την οποία ΤΑΙΠΕΔ – PPF ετοιμάζονται να προωθήσουν αντίστοιχες διεργασίες. Υπενθυμίζεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται το εν λόγω έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, είναι ένα από τα πρώτα 19 έργα συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ με τα οποία λειτουργεί η νέα Μονάδα - PPF του ΤΑΙΠΕΔ (πολλά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Το έργο αφορά την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Αθήνα που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Αθηνών σε χώρο που βρίσκεται σήμερα μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου. Με την υλοποίηση του έργου θα τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο όλες οι υπηρεσίες της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, γεγονός που θα οδηγήσει σε καλύτερες συνέργειες και συνεργασία. Το έργο αφορά στην ανέγερση δικαστικού μεγάρου συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ.

Η στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Αθηνών σε ένα νέο κτήριο που θα πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις απονομής δικαιοσύνης θα οδηγήσει σε διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, πολίτες) στη δικαιοδοτική διαδικασία και σε επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης καθώς λόγω των υφιστάμενων δομών δεν γίνεται βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρωπίνων και υλικοτεχνικών.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα υποστηρίξει τις νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, την βελτίωση δεξιοτήτων και την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων κτλ. Επιπλέον το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα καλύπτει όλες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προδιαγραφές, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ενεργειακές του απαιτήσεις και να μειωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Όπως πρόσφατα ανέδειξε το insider, σταδιακά προωθούνται διεργασίες με στόχο να πάρει και τη «σφραγίδα» ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι προσεχώς αναμένονται εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα που σχετίζονται με τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, όπως πρόσφατα έχει αποκαλύψει το insider, όπως η ανάδειξη συμβούλου για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την επιθεώρηση και τον έλεγχο του στεγάστρου του Ολυμπιακού Σταδίου και των άλλων μεταλλικών κατασκευών (Καλατράβα), το project προστασίας δασών, ύψους 32,5 εκατ. ευρώ, για τμήματα του έργου που σχετίζεται με την ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ενώ θυμίζουμε ότι έχουν προχωρήσει διεργασίες και για το έργο δημιουργίας και αναβάθμισης 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ. Η Μονάδα Ωρίμασης Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να προχωρήσει τους διαγωνισμούς για έργα 2,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο, Παναγιώτη Σταμπουλίδη και ήδη κινείται σε υψηλούς ρυθμούς, με το ΤΑΙΠΕΔ να προωθεί διαδικασίες σε χρόνο – ρεκόρ τόσο σε επίπεδο εσωτερικής στελέχωσης όσο και ως προς την αναζήτηση εξειδικευμένων εξωτερικών συμβούλων.

Πάντως, στην πορεία είτε αναμένονται νέες κινήσεις από το PPF στο μέτωπο των 19 δράσεων που ήδη έχει αναλάβει (Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-RRF, Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα-RRF, Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών– RRF, Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων – RRF, Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων – RRF, Νέα Βιομηχανικά Πάρκα – RRF, Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος – RRF, Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων – RRF, Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας – RRF, Εξωστρέφεια Έρευνας Και Καινοτομίας-RRF, ΤΗORAX - Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα -RRF, HORIZON 2020 -Σφραγίδα Αριστείας-RRF, Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ-RRF, Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ-RRF, Αθηναϊκή Ριβιέρα - Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις – RRF, Ανακαίνιση ΟΑΚΑ – RRF, Σχέδιο Δασικής Προστασίας, Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας), είτε και σε σχέση με άλλα projects που αναμένεται (ή εκτιμάται ότι μπορεί) να χρειαστούν τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ (η αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης στο μέλλον, logistics centers σε Αττική ή Θεσσαλονίκη, η μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, η «μεταφορά» των μεταφορέων του Ελαιώνα στη Φυλή κ.α.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider