Βιλερουά (ΕΚΤ): Από το γ' τρίμηνο το τέλος στα προγράμματα αγοράς ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά (ΕΚΤ): Από το γ' τρίμηνο το τέλος στα προγράμματα αγοράς ομολόγων
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας υποστήριξε πως οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα ολοκληρωθούν λίγο προτού γίνει η αύξηση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (APP) από το γ' τρίμηνο του 2022, χωρίς να προχωρήσει άμεσα μετά από αυτό σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Μιλώντας διαδικτυακά σε εκδήλωση του London School of Economics, ο Γάλλος τραπεζίτης σημείωσε πως υπάρχει μικρότερη ανάγκη για τη διατήρησή των υποστηρικτικών πολιτικών της ΕΚΤ καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πλησιάζει προς τα επίπεδα του 2%, που έχει θέσει η ευρωτράπεζα ως στόχο.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα ολοκληρωθούν λίγο προτού γίνει η αύξηση των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στα επιτόκια, ο Βιλερουά ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να ορίζει το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων της ευρωτράπεζας εντός του 2022, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει σοβαρές ενδεχόμενο αλλαγών στην επιτοκιακή της πολιτική τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Ιούνιο.

Ακόμα, ο Βιλερουά είπε πως η διαδικασία που ακολουθεί η ΕΚΤ δεν συνιστά μια «σύσφιξη» των πολιτικών της αλλά μια επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια επικίνδυνη προειδοποίηση της κας Λαγκάρντ για τις κυβερνήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider