Αποκαλυπτήρια για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας - Έρχονται 3 πορίσματα από τις Βρυξέλλες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκαλυπτήρια για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας - Έρχονται 3 πορίσματα από τις Βρυξέλλες
Βροχή από πορίσματα για την πορεία της οικονομίας. Την Πέμπτη οι Χειμερινές Εκτιμήσεις, τι λένε οι άλλοι θεσμοί. Έρχονται και οι εκθέσεις της Ενισχυμένης Εποπτείας αλλά και της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Πλαισιώνονται από εγχώριες ανακοινώσεις κρίσιμων δεικτών για τα έσοδα, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση την Πέμπτη των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής και της Ελληνικής οικονομίας συνιστά το πρώτο επί συνόλου 3 πορισμάτων που θα ανακοινωθούν διαδοχικά το επόμενο εικοσαήμερο και θα δώσουν μία σαφέστερη εικόνα των προοπτικών, αλλά και των ασαφειών που υπάρχουν, διεθνώς και εγχωρίως.

Επηρεάζοντας άμεσα τις κινήσεις που μπορεί/πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο στο πεδίο των μέτρων στήριξης και μείωσης φόρων, αλλά και στο ευρύτερο πεδίο της οικονομικής - και όχι μόνο - πολιτικής. Τα πορίσματα περιλαμβάνουν πέραν των Προβλέψεων της Επιτροπής, τις εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας αλλά και της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Πλαισιώνονται από εγχώριες ανακοινώσεις κρίσιμων δεικτών για τα έσοδα, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Οι προάγγελοι

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώνει την Πέμπτη τις Χειμερινές Προβλέψεις. Και τούτο με την άνοδο του ΑΕΠ να υπολογίζεται στο προηγούμενο κείμενο του Νοεμβρίου στο 5,2% για φέτος. Ανάπτυξη 5% αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 4,8% ο ΟΟΣΑ και 4,6% το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα ίδια πακέτα προβλέψεων ωστόσο καταγράφουν και τις πληθωριστικές πιέσεις. Η προηγούμενη εκτίμηση (Νοεμβρίου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν για άνοδο των τιμών κατά 1% φέτος (με την οποία διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός του 2022, αλλά πλέον ατύπως επαναπροσδιορίζετσι στο 1,5-2%). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει από τον Δεκέμβριο άνοδο τιμών κατά 3% στην Ελλάδα φέτος (τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν επισήμως το Μάρτιο), ενώ ο ΟΟΣΑ όσα προβλέπει πληθωρισμό 3,1% στην Ελλάδα.

Αρμόδιες πηγές δίνουν έμφαση σε αυτή την κρίσιμη ισορροπία ανάμεσα στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη και στην άνοδο του πληθωρισμού. Εξηγούν πως θα κρίνει το κατά πόσο είναι εφικτά και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες. Με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να περιορίζει δραστικά – και συνεχώς - τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Επισημαίνοντας επιπλέον πως το σενάριο «Β» για μία παρατεταμένη ενεργειακή κρίση απαιτεί «μαξιλάρι» - που τώρα δεν υπάρχει - για να συνεχισθούν τα μέτρα στο ενεργειακό πακέτο (ρεύμα, αέριο) και μετά το πρώτο 4μηνο-5μηνο, όταν δηλαδή εξαντλείται το ποσό που προς το παρόν προκύπτει από τις δημοπρασίες ρύπων και δεν «βαραίνει» το κρατικό ταμείο….

Ο ΥΠΟΙΚ στην σημερινή του τοποθέτηση δίνει ειδική έμφαση και στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Καθώς περιμένει και…. Πορίσματα που έχουν σχέση με την «μεγάλη» εικόνα της εξόδου από την εποπτεία και της αντιμετώπισης της χώρας από τις αγορές.

Οι 3 εκθέσεις

Η ανθεκτικότητα της Ελληνικής οικονομίας τις επόμενες θα αποτυπωθεί από πλευράς Θεσμών με μία έκθεση κάθε εβδομάδα. Μετά τις χειμερινές εκτιμήσεις της Πέμπτης ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα το πόρισμα των Θεσμών για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτό το πόρισμα (που στο καλό σενάριο είναι και το τελευταίο πριν την απόφαση εξόδου) θα φανεί η θέση της ΕΚΤ, της Επιτροπής και του ESM αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, αλλά και με αυτά τα οποία είναι στο «τραπέζι», μαζί με την συνολική αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Λίγο αργότερα, αναμένεται και το πόρισμα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνιστά και το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα στην 2πλή κρίση. Οδηγεί στο πρώτο πακέτο «δόσεων» και το περιεχόμενό του αποτελεί ένα ακόμη κριτήριο για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Οι δείκτες για το ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα και τον πληθωρισμό

Επιπλέον, αναμένονται την επόμενη εβδομάδα τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με τις προσωρινές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον εναρμονισμένο δείκτη (που ανακοίνωσε η Eurostat), να καταγράφουν άνοδο τιμών 5,5%. Kάτι που μπορεί να οδηγήσει το γενικό δείκτη ακόμα και σε επίπεδα άνω του 6% για το μήνα Φεβρουάριο, με την έμφαση να δίδεται κυρίως στο σε ποιο βαθμό θα διαχέονται οι πιέσεις των τιμών της ενέργειας στην αγορά (σε βιομηχανικά είδη και στα τρόφιμα). Σημειώνεται ότι οι πρώτες ενδείξεις από τη Eurostat δείχνουν έναν επιταχυνόμενο ρυθμό μετάδοσης, ειδικά στα βιομηχανικά είδη και στα τρόφιμα.

Την άλλη εβδομάδα ανακοινώνεται και η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο μήνα του 2022, με σημείο κλειδί την πορεία των φορολογικών εσόδων και το εύρος των πιέσεων που τελικά αποτυπώθηκαν (ή όχι) λόγω των περιοριστικών μέτρων. Στις αρχές Μαρτίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο του η ΑΕΠ του 2021 με την κυβέρνηση να προσδοκά πολύ μεγαλύτερη ανάκαμψη (ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε άνοδο του ΑΕΠ το 2021 της τάξης του 8%), η οποία οδήγησε και στις παρεμβάσεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, στο αγροτικό πακέτο αλλά και στις παρατάσεις μέτρων στήριξης, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις του 2022 να μην αποκλείουν πιέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάπτυξη και πληθωρισμός ξαναγράφουν τον προϋπολογισμό – Το ορόσημο του Απριλίου

Μέτρα στήριξης με… μέτρο λόγω εσόδων και «εξόδου» από την εποπτεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider