Σταϊκούρας: Συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% από το 2018 - Ελάφρυνση 920 εκατ. ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% από το 2018 - Ελάφρυνση 920 εκατ. ευρώ
Στα 2,23 δισ. ευρώ ο φόρος του 2022, μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ. Η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Δηλαδή η επιπλέον ελάφρυνση του 2022 φτάνει στα 280 εκατ. ευρώ.

Τη συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% φέτος και κατά 34% από το 2018 εξειδίκευσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η συνολική ελάφρυνση φτάνει στα 920 εκατ. ευρώ από το 2018 και ο φόρος που θα πληρωθεί το 2022 φτάνει στα 2,23 δισ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ, ανέφερε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Δηλαδή η επιπλέον ελάφρυνση του 2022 φτάνει στα 280 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι βεβαιώσεις θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου, και οι πληρωμές, στη συνέχεια, θα μπορέσουν να γίνονται σε 10 δόσεις, «ο μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που έχει δοθεί στον φόρο ακίνητης περιουσίας». Ανέφερε πως επεκτείνονται οι ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου, ενσωματώνεται στο βασικό φόρο ο συμπληρωματικός. «Πετύχαμε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση των νοικοκυριών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης σε σχέση τόσο με τον προϋπολογισμό όσο και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Η ανακοίνωση των συντελεστών και των κλιμακίων θα γίνει σε λίγες ημέρες, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, μετά και την ολοκλήρωση της άσκησης για τις αντικειμενικές. Υπολογίζεται πως πλέον η συνολική ακίνητη περιουσία φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα υπολογίζεται πως φτάνει στα 750 δισ. ευρώ.

Με βάση τις ανακοινώσεις, το 80% των πολιτών (5 εκατ. φορολογούμενοι) θα δει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του, το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ και αύξηση του φόρου θα προκύψει μόνο για το 6% των φορολογουμένων (για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ).

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα και θα γίνει ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο. Υπολογιζόταν στη συνολική αξία της περιουσίας αν ήταν μεγαλύτερη από 250.000 ευρώ και πλέον θα επιβάλλεται φόρος επί της αξίας του (κάθε ενός) ακινήτου αν είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ.

Επιπλέον, ενοποιούνται κλιμάκια για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Επίσης, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Αναλυτικά παραδείγματα έδωσε κατά την παρουσίαση ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Τη νέα μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε προηγουμένως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με την οποία οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022.

Προανήγγειλε αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα και στα οικόπεδα μείωση έως 50%. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας, ανέφερε. Ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργούς Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε: «Ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος, πιο οικονομικά παραγωγικός και κυρίως μειώνει το βάρος στην τεράστια πλειονότητα των πολιτών, αλλά και στους πιο αδικημένους από αυτήν τη φορολογία».

Η παρουσίαση του ΥΠΟΙΚ

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως η μείωση είναι μέρος της μεταρρύθμισης με την οποία αλλάζει δραστικά η δομή του φόρου, καθώς αναπροσαρμόζονται αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν αυξητικές, εντάσσονται νέες περιοχές, επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και ενσωματώνεται στον βασικό φόρο ο συμπληρωματικός φόρος.

Ανέφερε πως με τη μεταρρύθμιση επιτυγχάνονται 4 βασικοί στόχοι:

**«1ος Στόχος: Η Κυβέρνηση υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, στα φυσικά πρόσωπα, κατά 30%. Μέσα σε 2,5 χρόνια, επί σημερινής διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο 34% σε σχέση με το 2018. Δηλαδή, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, από εφέτος, συνολικά 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018. Ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος ακίνητης περιουσίας, από το 2022, με μόνιμο τρόπο, χωρίς τις επεκτάσεις ζωνών που αναμένουμε την ενσωμάτωση των στοιχείων τους, μειώνεται επιπλέον κατά 13% σε σχέση με το 2021, δηλαδή μειωμένος κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Ειδικότερα, από το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό είχε συμπεριληφθεί πρόβλεψη για μείωση της βεβαιωμένης οφειλής κατά 70 εκατ. Ευρώ. Προστίθενται τελικά άλλα 280 εκατ. ευρώ. «Άρα, πετύχαμε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση των νοικοκυριών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, σε σχέση τόσο με τον Προϋπολογισμό όσο και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις» αναφέρει.

**2ος Στόχος: Ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν, από εφέτος και μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι. Μικρός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου το 6% του συνόλου, θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Για περίπου μισούς από αυτούς τους ιδιοκτήτες, η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ (η αύξηση οφείλεται στη σημαντική άνοδο της αξίας των ακινήτων τους). «Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές τις – λίγες – περιπτώσεις, η αξία του ακινήτου αυξάνεται πάνω από 50% και σε κάποιες διπλασιάζεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη και την ένταξη νέων ζωνών» αναφέρει.

**3ος Στόχος: Ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Πιο αναλυτικά ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως:

*Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.

*Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

*Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση. Παράλληλα, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

*Μειώνονται – ακόμη περισσότερο – οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

*Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος – για τα φυσικά πρόσωπα – στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας. Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου νομικών προσώπων.

**4ος Στόχος: Ο νέος, μειωμένος ακόμη περισσότερο ΕΝΦΙΑ, θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις. Εκτιμάται ότι οι βεβαιώσεις θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου, και οι πληρωμές, στη συνέχεια, θα μπορέσουν να γίνονται σε 10 δόσεις, «ο μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που έχει δοθεί στον φόρο ακίνητης περιουσίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%

Βεσυρόπουλος: 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν φέτος μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Σκυλακάκης: Ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος και πιο οικονομικά παραγωγικός