Τουρκία: Ρεκόρ καταθέσεων σε «προστατευμένους» λογαριασμούς, για την ενίσχυση της λίρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ρεκόρ καταθέσεων σε «προστατευμένους» λογαριασμούς, για την ενίσχυση της λίρας
Οι καταθέσεις στους λογαριασμούς που «προστατεύονται» από τις μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος έφτασαν τα 290 δισ. λίρες (21,4 δισ. δολάρια) από 209 δισ. λίρες την περασμένη εβδομάδα.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έχε φτάσει το ποσό των καταθέσεων που έχουν οι Τούρκοι πολίτες σε «προστατευμένους» κρατικούς λογαριασμούς, με στόχο την ενίσχυση της λίρας για την τελευταία εβδομάδα.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι καταθέσεις στους λογαριασμούς που «προστατεύονται» από τις μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος έφτασαν τα 290 δισ. λίρες (21,4 δισ. δολάρια) από 209 δισ. λίρες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την τουρκική αρχή εποπτείας των τραπεζών.

Ο μέσος όρος εισροών σε αυτούς τους λογαριασμούς ανήλθε σε 11,6 δισ. λίρες ανά ημέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τη δημιουργία των εν λόγω καταθετικών λογαριασμών τον Δεκέμβριο του 2021.

Αυτοί έχουν ως στόχο το να αποτρέψουν τη μετατροπή των λιρών των Τούρκων πολιτών σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις σε ευρώ και δολάρια έχουν μειωθεί κατά 11 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο, όταν είχα φτάσει το ιστορικό υψηλό των 239 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) στην αγορά συναλλάγματος η λίρα ενισχύεται 0,09% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 13,5478 λίρες ανά 1 δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: «Εκτόξευση» του πληθωρισμού σε υψηλό σχεδόν 20ετίας τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider