Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια «μηδένισαν» τα κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια «μηδένισαν» τα κέρδη
Κυρίαρχη η μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά μετά τις ανακοινώσεις Πάουελ για τα επόμενα βήμα της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 22.05

Έντονη μεταβλητότητα -παρά τα αρχικά κέρδη που ξεπέρασαν τις 400 μονάδες- κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά, καθώς το «σήμα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για αύξηση των βασικών επιτοκίων τον προσεχή Μάρτιο και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Ζερόμ Πάουελ, προκαλούν επιφυλακτικότητα στους επενδυτικούς κύκλους.

Συγκεκριμένα, σε μία κίνηση που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, η Fed ανακοίνωσε πως είναι πιθανό να εφαρμοστεί σύντομα μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια, ενώ το CNBC εκτιμά πως η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει ακόμα και τον Μάρτιο, αν και η ανακοίνωση της Fed δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί πλέον κατά 240 μονάδες ή 0,7% και διαμορφώνεται στις 34.057 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 βρίσκεται στις 4.334 μονάδες, χάνοντας 0,57%.

Απωλειών συνέχεια και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος μετά την χθεσινή «βουτιά» της τάξης του 2%, σήμερα υποχωρεί κατά 0,51% στις 13.468 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να ενισχύεται σε επίπεδα άνω του 3%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη που «αγγίζουν» το 5% καταγράφει η μετοχή της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τα έσοδα δ' τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.

Στα «πράσινα» βρίσκονται και οι τίτλοι των υπόλοιπων κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, με τις Apple, Amazon, Netflix και Nvidia να καταγράφουν ήπια κέρδη, ενώ σημαντική άνοδο 3,1% σημειώνει η μετοχή της Tesla, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ' τριμήνου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Boeing, καθώς ο κολοσσός του κλάδου της αεροναυπηγικής ανακοίνωσε ζημιές για 3ο συνεχόμενο έτος, έχοντας ως βαρίδι τα περίφημα 787 Dreamliner, καθώς τα προβλήματα στην παραγωγή των αεροσκαφών απέτρεψαν την εταιρεία από τις παραδόσεις τους για τους τελευταίους 15 μήνες.

Μάκρο

Αύξηση της τάξης του 12% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς η μείωση των διαθέσιμων σπιτιών προς πώληση προκαλεί φρενίτιδα στους αγοραστές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο ετήσιος ρυθμός πωλήσεων νέων κατοικιών - δηλαδή ο αριθμός των κατοικιών που θα πωλούνταν κατά τη διάρκεια ενός έτους, εάν οι μηνιαίες πωλήσεις ήταν ανάλογες με αυτές του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 811.000.

Παράλληλα, σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ για το τέλος του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αρμόδιο αμερικανικό υπουργείο.

Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας διαμορφώθηκε στα 101 δισ. δολάρια έναντι 97,7 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, αυξημένο κατά 3%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 96 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider